Log-Rocken i Sveg blev en dundersuccé

Dela det här!

20130824-logrock-0220.jpg
Kingen kunde ses på alla scener när som helst under kvällen. Foto: Morgan Grip
Det hela började med en gammal annons som Kingen hittade från 1959, om att det skulle hållas Log-Rock på anrika Sätervallen i Älvros. 
Efter förberedelser och samarbete med Svegs Hembygdsförening stod det så klart.
Den 24 augusti 2013, drygt hundra år efter att Hembygdsföreningen startades och mer än 50 år efter att den annonsen sattes in i tidningen, skulle det äntligen bli av.
Kingens spånande hade kommit till slutresultat och nu var det bara att köra, Log-Rock på 2000-talet.

Sommarvärmen kom tillbaka precis lagom och man märkte tydligt redan från början att det skulle bli en bra kväll.
När över 200 personer är inlösta före klockan 21.00 i Sveg, då vet man att det är något stort på gång och när över 700 personer hittat till Gammelgården före klockan 23, då stod det klart. Log-Rock på 2000-talet blev succé.

Det började med lite jammande från en del av de musiker som sedan skulle underhålla i olika konstellationer under kvällen. Faktum är att det behövs inte så mycket mer än en samling skickliga musiker, en mikrofon och en liten förstärkare för att folk ska få svårt att stå stilla och börja stampa takten.

Takten ja, den skulle variera under kvällen, från Säkkijärven polka till Heartbreak Hotel till Hårgalåten är steget inte långt när man befinner sig på Log-Rock. Och när publiken dessutom sitter inne med danskunskaper och drar igång en jenka till handklappet och fotstampet från resten av publiken, då ställer sig liksom hårstråna i nacken upp en aning. Gamla tiders logdanser kändes plötsligt inom räckhåll för en stund och den totala krocken av dragspel och elgitarr blev verklighet, precis som det var tänkt.

Musikerna var taggade inför sin uppgift att leverera Log-Rock på 2000-talet och spelglädjen visste inga gränser. Det rockades från de båda scenerna non stop och variationen mellan inrepade låtar och den härliga improvisation som bara Log-Rock kan erbjuda var fenomenal.

Naturligtvis fanns de stora rockhjältarna med under kvällen i form av bl.a. Elvis Presley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis och Johnny Cash. Men även Svegssonen Hank C Burnetts Guitar Nellie dammades av i Willie Lee´s rockabillytappning. De hade även tagit med sig både Cornelis i form av sin populära mix av Sam Hall och Mördar-Anders samt Björn Afzelius låt Maria går på vägen i Log-Rocksstuk.

Countryvirtuosen Gunnar Bäcke bjöd på gamla fina låtar och hans största fan Lasse Lind fick höra sin favoritlåt, nämligen Hank Williams Long gone lonesome blues. Han körde även sin låt Sweet Maria som finns med på soundtracket från "När rocken kom till Sveg", samt naturligtvis några låtar av sin favorit Buck Owens.

Kingen själv med sin Hot Dog trio dök upp framåt 23 tiden ute på dansbanan och spelade en rad välkända låtar. Han hade även med sig lillasyster Gry Karlsson som bland annat sjöng låten You´ll never see me crying over you, även den från filmen "När rocken kom till Sveg".

Jonny Tudor och Jocke Wall var sist ut på dansbanans scen och vid den tiden hade folket, som tidigare minglat runt och träffat gamla vänner hittat dit.
Dansbanan gungade i takt med musiken och med Kingen på pianot och Jonny och Jocke med sin speciella dört´n dört´n på gitarr blev det ett rejält drag när gamla klassiker som Promised land och Tulsa time revs av. 

Finalen med många av musikerna på scen blev i form av Roll over Beethoven och varken artister eller publik ville att det hela skulle ta slut.

– Det är jätteroligt att ni vill höra mer, sa Kingen, men vi spelar redan på övertid, fortsätter vi nu riskerar vi att det inte blir någon Log-Rock nästa år, och det vill vi inte, klargjorde han och då var det ingen som protesterade.

Ur publiken hördes idel positiva reaktioner.

"Det här är helt otroligt, måtte det bli en fortsättning"

"Ååå, tänk vad roligt att få dansa på dansbanan igen"

" Det är är heeelt sjukt, kolla folkhavet"

"Plötsligt känns allt annat överflödigt"

"Vilken fantastiskt härlig blandning av musik"

Det blev en mycket lugn och fin kväll på Gammelgården, inget stök och inga omhändertaganden och Svegspolisen kunde mestadels njuta av musiken de också.

Med under kvällen fanns många ideella krafter och förutom Svegs Hembygdsförening med sin stab kunde man hitta Wolfman Cruisers i entréluckan och även Östra Härjedalens Brukshundsklubb fanns på plats med tre man och fem hundar för att hålla koll på staketen runt omkring.

Så här säger Kingen själv om den lyckade premiären

– Jag hade aldrig vågat hoppas på så många som 700 personer, jag hade i tanken att kommer det 400, då är det skitbra, säger Kingen. Det blev precis den kväll som jag hade önskat mig, med blandade åldrar och en härlig stämning.

– Nu ska vi utvärdera och spinna vidare mot Log-Rock 2014, säger Kingen och understryker att utan alla som ställt upp i form av ideella krafter och spelglädje, då hade det inte blivit någon Log-Rock. 

– Idén om att låta Log-Rocken turnéra längs Inlandsbanan jobbar vi också vidare med och just nu skissar man på hur upplägget skulle kunna se ut, förklarar Kingen, som har många järn i elden just nu.

– Riksteatern har köpt "När rocken kom till Sveg" och den 14 september spelar vi upp en del av föreställningen för teatrar runt om i Sverige. Därefter kommer turnéplanen att sättas och i mars-april 2014 drar vi ut på turné med "när rocken kom till Sveg" som en teaterföreställning på 2 x 45 minuter, avslöjar Kingen. 

Han jobbar även för fullt med en ny platta och inom kort kommer en julkonsert att sättas upp, formerna för den håller just nu på att planeras. Men nu närmast tar han flyget till Skåne för att göra en gästspelning med Brolle i Rock n´roll on tour.

– Jag har även en del andra planer, men de kan jag inte avslöja riktigt än, avslutar han.

 

Bild 2

20130824-logrock-0052.jpg

Bild 3

20130824-logrock-0278.jpg

Bild 4

20130825-logrock-0329.jpg

Bild 5

20130824-logrock-0106.jpg

Bild 6

20130824-logrock-0131.jpg

Bildtext 2
Anders Olsson kompade lite här och där på sin kontrabas. Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Gry Karlsson sjöng bland annat låten You´ll never see me crying over you från filmen “När rocken kom till Sveg”. Foto: Morgan Grip
Bildtext 4
Gunnar Bäcke bjöd på sköna och välkända countrylåtar. Foto: Morgan Grip
Bildtext 5
Både unga och gamla platsar på Log-Rock. Foto: Morgan Grip
Bildtext 6
Drygt 700 personer i en härlig stämning på premiären av Log-Rock på 2000-talet. Foto: Morgan Grip
Videotext
Foto: Morgan Grip
Bildspecial

20130824-logrock-0019.jpg

Bildspecial

20130824-logrock-0102.jpg

Bildspecial

20130824-logrock-0059.jpg

Bildspecial

20130824-logrock-0256.jpg

Bildspecial

20130825-logrock-0376.jpg

Bildspecial

20130825-logrock-0058.jpg

Dela det här!