Magnetfiske med “skräpnapp” på första kastet

Dela det här!

Magnetfiske är en hobby som ökar i popularitet och en av de som fastnat för magnetfiske är Peter Hurtig i Sveg. Efter att ha sett videor om magnetfiske på Youtube tyckte han att det verkade både spännande och intressant.

– Jag googlade all information jag kunde hitta om magnetfiske och beställde utrustning direkt, berättar Peter Hurtig.

Och sedan blev det napp på första kastet, då han också fick upp sin hittills största fångst, en cykel. Andra fångster är bland annat armeringsjärn, metallskrot, spikar, skruvar och cykellysen med mera.

– Det är riktigt spännande när man känner att magneten fastnar i något som man varken ser eller har en aning om vad det är. Samtidigt gör man en insats för miljön genom att plocka upp skrot och skräp som folk tror försvinner bara för att de slänger det i ett vattendrag. Man kan säga att det är en blandning av skattjakt och miljöarbete, säger Peter Hurtig.

Vilken utrustning behöver man då för magnetfiske?

– En ordentlig magnet, gärna neodymmagnet, då den är mer slitstark än en vanlig magnet, en riktigt stark lina, bra handskar som är vattentäta och gärna skärtåliga. Något att lägga det man plockar upp i. Jag har en neodymmagnet med en lyftkraft på 2×250 kilo och en kraftig lina på 15 meter, berättar Peter.

Peters tips till den som vill börja med magnetfiske.

  • Skaffa ordentlig utrustning
  • Får ni upp något som verkar misstänkt som stöldgods – Kontakta Polisen
  • Får ni upp vapen eller annat som till exempel militära föremål – Var försiktig, kontakta Polisen omgående
  • Akta fingrarna det är riktigt starka magneter och ni vill inte fastna/klämma er mellan magneten och järnskrotet
  • Ta reda på det ni plockar upp, kör skrotet till återvinningsstationen – Lämna det ej i naturen
  • Ha roligt och känn er stolta över att göra en insats för miljön

Nu är det inte enbart skrot som Peter fiskar upp, under helgen fick han rycka ut med sin magnet och fiska upp en tappad polygrip ur en brunn vid Äggens bystuga.

Dela det här!