Majblomman – ett säkert vårtecken

Foto av författare

Morgan Grip

majblomma_108.jpg
Hugo Persson är en av alla försäljare i Sveg, han tog med sig lillebror Ture på sin säljrunda. Foto: Morgan Grip
Ett av de allra tydligaste vårtecknen är när skolbarnen börjar sälja Majblommor och årets försäljning är nu i full gång.

Majblomman är alla barns blomma, sedan 1907 arbetar Majblomman för att förbättra barns villkor i Sverige. Verksamheten bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor.
Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation med drygt 650 lokalföreningar, varje förening är en del i barnets nätverk med familj, skola, fritid, hälso- och sjukvård samt socialtjänst på orten.

Visionen är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden, bidrag ges till enskilda barn, skolaktiviteter och forskning om barn. 
De pengar som kommer in från försäljningen används till stor del för att ge bidrag till barn upp till 18 år som har det besvärigt på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller social situation.

Syftet med bidragen är att barn ska kunna dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden. Majblommans styrka är att vi kan dela ut bidrag nära barnet vilket gör att hjälpen blir effektiv och anpassas till barnens behov.

Exempel på beviljade ansökningar är fritidsaktiviteter, kläder, glasögon, sommaraktiviteter, aktiviteter i skolan, en cykel, fritidsutrustning. Bidragen delas ut med hänsyn till barnets bästa.

Så passa på att hjälpa barnen att hjälpa och köp en Majblomma!

Hur och när söker man bidrag?

Man ansöker om bidrag från den lokala Majblommeförening där barnen bor och går i skolan. För att göra en bidragsansökan från Majblomman behövs en ansökningsblankett samt ett intyg som styrker barnets situation. Bidrag lämnas endast till enskilda barn upp till 18 år och ansökan görs av barnets målsman.
 Majblomman ger inte bidrag till andra organisationer, föreningar eller verksamheter.

På ansökningsblanketten beskriver man barnets situation och vad bidraget skulle innebära för barnet. Skicka med ett intyg som styrker barnets situation, intyget kan vara utfärdat av skolsköterska, läkare, kurator eller annan lämplig person.
Skicka in ansökan och intyget till din lokalförening. Var noga med att lämna en komplett ansökan. Alla ansökningshandlingar behandlas konfidentiellt. Skriftligt besked lämnas.

Ansökningsblankett hittar du här: 
Mer information hittar du på: www.majblomman.se

 

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!