Maksym kör förnödenheter till ukrainska flyktingar och planerar att ansluta till Ukrainas försvar

– Min plan är att åka in i Ukraina. Jag har kontakt med en grupp som kanske kan ge mig vapen och lära mig lite grann, för jag har aldrig gjort lumpen, säger Maksym Kornylov. Foto: Morgan Grip
– Min plan är att åka in i Ukraina. Jag har kontakt med en grupp som kanske kan ge mig vapen och lära mig lite grann, för jag har aldrig gjort lumpen, säger Maksym Kornilov. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Morgan Grip

Maksym Kornilov, boende i Sveg sedan 2008 men ursprungligen från Ukraina, samlar just nu in förnödenheter till ukrainska flyktingar i Polen och planerar att ansluta till försvaret av sitt forna hemland. 

– Jag tänker ta färjan som går från Nynäshamn till Polen på måndagkväll. Eventuellt kommer jag att lämna hjälpen till organisationer i Warszawa som tar emot hjälpen. Blir det inte så kommer jag att köra direkt till den Ukrainska gränsen och försöka lämna hjälpen där och sedan ta mig in i Ukraina, säger Maksym Kornilov.

När den ryska invasionen av Ukraina var ett faktum och kriget startade beslutade sig Maksym omedelbart för att försöka ta sig ner till sitt forna hemland och hjälpa till med försvaret.

– Jag tänkte först flyga direkt för att ansluta till försvaret av Ukraina. Efter ett tag och när jag lyssnade och läste hur många som behöver hjälp med olika förnödenheter så kände jag att det är bra om jag inte åker med tomma händer. Då tänkte jag att jag tar bil istället och försöker få med mig förnödenheter till behövande också på resan ner, berättar Maksym Kornilov.

Maksyms bror och hans familj fast i Ukraina

Maksym har sina släktingar boende i Kyivområdet, bland annat en bror med fru och två barn som bor i Tjernihiv, som ligger nordost om huvudstaden Kyiv, nära både den ryska och belarusiska gränsen. Familjen har fått fly sitt hem och har splittrats. 

– Min brors hus är totalt förstört men han och hans två barn lyckades fly till ett annat skyddsställe i Tjernihiv. Hans fru som var på utbildning i Kyiv fastnade där och har inte lyckats ta sig därifrån, berättar Maksym. 

Maksym har själv ett hus i Tjernihiv som är helt förstört.

– Jag har sett bilder och video på det och det finns ingenting kvar. Det är totalförstört. Det finns alltså inte någonting kvar, säger han.

Maksym har ständig kontakt med sina släktingar via telefon och sms

– Vi har bestämt att de varje halvtimme måste meddela sig till mig att de är okej, till exempel med ett sms med en tumme upp. Det är svårt på nätterna när de inte svarar, säger Maksym.

Vill ansluta till Ukrainas försvar

– Min plan är att åka in i Ukraina. Jag har kontakt med en grupp som kanske kan ge mig vapen och lära mig lite grann, för jag har aldrig gjort lumpen, säger Maksym.

– Alla mina mina kompisar krigar och riskerar sina liv. De sitter inte och väntar på någonting. Problemet är att det inte finns tillräckligt med vapen till alla, berättar Maksym.

– Om jag inte blir insläppt i Ukraina kommer jag istället att försöka ta med folk, kvinnor och barn, på återresan. Lyckas jag hämta någon så kommer jag i så fall göra fler vändor, säger Maksym.

Maksym hoppas då att det finns människor i Sveg eller andra ställen som vill hjälpa till med boende till dem.

acob Lindberg och Sara Höög från Herrö utanför Sveg var några av de som lämnade över förnödenheter till Maks under söndagen. Foto: Morgan Grip
Jacob Lindberg och Sara Höög från Herrö utanför Sveg var några av de som lämnade över förnödenheter till Maksym under söndagen. Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!