Många tömmer inte sina avfallskärl – kan vara ett brott mot miljöbalken

Foto: Morgan Grip
Foto: Morgan Grip

Dela det här!Det finns hushåll och verksamheter som under förra året inte tömt sitt avfallskärl en enda gång. Det visar en rapport som kommunens renhållningsavdelning tagit fram.

– Häpnadsväckande nog finns det permanentboende med på listan. Jag är förvånad över det. Alla hushåll genererar avfall på ett eller annat sätt, säger Lina Eklund, renhållningschef i Härjedalens kommun.

Renhållningsavdelningen har tagit fram listor på 140-literskärl, som främst används av villahushåll, där ingen tömning skett under 2017. En lista på 370-literskärl ,som ofta nyttjas av verksamheter och flerfamiljshus, visar att det finns kärl som inte blivit tömda eller tömts alltför sällan i förhållande till vad som förväntas.

– Det här lämnar vi nu till en miljöinspektör för handläggning eftersom det kan vara ett brott mot miljöbalken, säger Lina Eklund.

Renhållningen i Härjedalen hanterar avfall från 17 000 bostäder och driver sex återvinningscentraler. Närmare 11 000 abonnenter är kunder hos renhållningen. Årligen görs 3 000 tömningar av enskilda avlopp.

ANNONS:Dela det här!

Morgan Grip

morgan@mediamakarnagrip.se

Latest posts by Morgan Grip (see all)