Många vill ta förarbevis för snöskoter

Foto av författare

Jessica Grip

img_0201.jpg
Snart dags att ge sig iväg för den praktiska delen i utbildningen. – Lite nervöst men det ska bli roligt, tycker de här tjejerna innan avfärd. Foto: Morgan Grip
Jullovsledigt och mellandagar passar ypperligt till att skaffa sig den kunskap som behövs för att köra snöskoter. I Lillhärdal har elva ungdomar från Svegsbygden utbildats både teoretiskt och praktiskt enligt konstens alla regler. 

För det är inte bara att sätta sig på skotern och dra iväg. Innan avfärd behöver man ha koll på en hel del saker och under färd lika så. Vet du till exempel hur fort man får köra på led? Hur man går tillväga när man ska backa? Eller hur man tar sig över en järnväg om man har medpassagerare?

Gunnar Hedin är handledare och han skulle gärna se att alla som tänker sig ut på lederna skaffar sig utbildningen och förarbeviset. Även om man, som reglerna säger, är född före 1985 och har körkort som är utfärdat före 2000 kan köra skoter, är det många saker han skulle vilja att man vet om innan man drar iväg.

– I stort sett alla klarar av att sätta sig på en skoter, men hur man ska framföra den och vilka regler som gäller, det behöver man lära sig, säger Gunnar Hedin, innan han gör sig klar för dagens andra tur. Tre timmars körning på led med praktiska övningar väntar med lite pirriga men samtidigt ivriga elever som ville ut och köra.

– Det är jätteroligt att ha med ungdomarna att göra, även om det tar hårt på en gammal man, jag får ont i hela kroppen medan ungdomarna får ont i gastummen, skrattar Hedin innan de ger sig iväg.

Utbildningen är ett samarbete mellan Lillhärdals SSK och SSCO, Sveriges Snöskoteråkares Centralorganisation och brukar anordnas två gånger per år i Lillhärdal.

Bild 2

img_0215.jpg

Bild 3

img_0224.jpg

Bildtext 2
På ett fint led lämnade de det centrala delarna av Lillhärdal och gav sig ut i terrängen. Foto: Morgan Grip
Bildtext 3
Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!