Mani tog med sig den indiska maten till Sveg

Dela det här!

img_8793.jpg
Foto: Morgan Grip

För Churamani Aryal har kärleken till mat alltid funnits där, som en passion som nu har växt sig från det indiska köket till den svenska husmanskosten. Sedan han tog över arrendet på Restaurang Mysoxen i Sveg har han blivit Mani med hela orten och det är inte svårt att förstå för den som smakat hans vällagade mat.

– Jag lagar alltid maten från grunden, förklarar Mani, med färska råvaror och med mycket känsla, då blir det som bäst.

Inriktningen på den indiska matlagningskonsten fick han när han utbildade sig till kock i New Deli och sedan drev restaurang i Nepal tillsammans med hustrun Kamala. Oroligheter i landet förde honom senare till Thailand, där han ursprungligen kommer ifrån och familjen bodde under några år på olika håll.

– Det var en jobbig tid, berättar Mani, min son var inte gammal när jag var tvungen att fly på grund av mina politiska åsikter. Det tog tre år innan vi kunde återförenas igen och då kände han så klart inte igen mig.

Efter några år i Thailand kom funderingarna på att flytta till ett annat land med ett säkert system  som kunde erbjuda trygghet för hans familj. Året var 2007 när Mani tog sin lilla packning och gav sig av, i stort sett på vinst och förlust, för att börja ett nytt liv i ett nytt land.

– Jag hade bestämt mig för att Sverige var det land där vi skulle leva och bo, förklarar Mani, några andra alternativ fanns aldrig och det beslutet ångrar jag inte.

Första tiden tillbringades i Sundsvall och var allt annat än enkel. Det var svårt att slå sig in på marknaden utan att kunna ett ord svenska men till slut lossnade det och han fick in en fot, inte som den indiske kock han är men så att han kunde försörja sig och kunde köpa biljetter till resten av familjen. En gång för alla skulle de kunna slå sig till ro och börja ett nytt liv tillsammans.

– Det blir många olika val under åren och ett av dem var att lämna storstaden för att flytta till Ytterhogdal, där jag fick sommarjobb på Knoppergården, berättar Mani.

När anställningen tog slut efter sommaren sökte han sig till Sveg där det fanns större möjligheter att få en mer permanent anställning och så blev det också.

– Jag jobbade några år som pizzabagare men sedan utbildade jag mig under nästan ett år för att lära mig att laga svensk husmanskost och ala carte, berättar Mani.

Direkt efter utbildningen 2010 fick han jobb på Restaurang Mysoxen där han jobbat sedan dess och när erbjudandet om att arrendera Restaurangen kom 2013 tackade han ja direkt och började sätta sin indiska prägel på menyn.

– Egentligen kan jag nog laga vilken mat som helst bara jag har en grund att gå efter, olika kök har olika kryddor och smaksättning bland annat med oljor av olika slag.

I april breddar han sitt företagande och öppnar ytterligare ett matställe, restaurang Björnen i Folkets Hus i Sveg, något han ser fram emot mycket.

– Det blir spännande, menyerna finns redan färdiga och vi ser fram emot att kunna erbjuda hemlagad husmanskost, ala carte och en lite annorlunda pizzameny, naturligtvis med indiska inslag, säger Mani.

Dela det här!