Marcus Ohlsson kör X-Games – extremsporternas OS

Marcus Ohlsson kör X-Games - extremsporternas OS. Foto: Morgan Grip
Marcus Ohlsson från sveg är en av åtta inbjudna skoterfreestyleåkare som får tävla i årets X-Games. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Om drygt två veckor, den 23-26 januari samlas världseliten inom extremsporter som bland andra snowboardåkning och snöskoteråkning i Aspen i Colorado, USA för att tävla i X-Games.

Till X-Games handplockas deltagarna och blir personligen inbjudna att delta. En av dem som handplockats och är inbjuden att tävla i årets vinterupplaga av X-Games är skoterfreestyleåkaren Marcus Ohlsson från Sveg. Marcus är en av åtta inbjudna att tävla i skoterfreestyle.

X-games har beskrivits som extremsporternas OS. Vad tänkte du när du fick inbjudan?

– Det var en sjuk känsla att få det där mejlet. Det här är det största man köra i den här sporten, säger Marcus Ohlsson. 

Efter att ha kvalificerat sig åkmässigt och fått en inofficiell inbjudan började så jakten på en skoter för att kunna åka. Att frakta över skotern han har här skulle bli alldeles för kostsamt och ta för lång tid. Marcus kontaktade flera raceteam i USA och hittade efter några dagar en skoter som nu står och väntar på honom i USA.

Vid lunchtid i morgon fredag lyfter planet från Arlanda och sedan börjar en intensiv period av ombyggnation och justering av skotern, och också träning med den nya maskinen.

– Jag reser tillsammans med Rasmus Johansson som också kommer att köra. Vi kommer att bo och träna hemma hos den tidigare åkaren Justin Hoyer i Wisconsin, innan vi åker till Aspen några dagar före tävlingarna, berättar Marcus.

På X-Games kommer du att sitta på en skoter som du haft i två veckor, och inte din skoter som du kör på vanligtvis och är van vid. Vad tror du om dina möjligheter i X-games redan i år?

– Ja, jag vet att dom är sjukt bra dom jag kör emot. Det kommer att bli svårt, men det är tävling så allt kan hända. Så länge jag kör säkert i år och inte kraschar så ökar mina möjligheter att se var jag ligger och förbättra mig till nästa år, säger Marcus.

De tre bäst placerade åkarna får automatiskt en inbjudan till nästkommande års X-Game. Övriga får visa vad de kan under säsongen och hoppas på en inbjudan.

Skoterintresset har han haft så länge han kan minnas och skoter har han kört sedan han var liten. Intresset för skoterfreestyle tog fart för sex år sedan hos den då sjuttonårige Marcus.

– Jag följde med kompisen Martin Söderlund och kikade när han hoppade. Jag tyckte att det såg roligt ut och provade och fastnade direkt, berättar han.

Sedan dess har han hunnit köra en del tävlingar, med en tredjeplats i NM i Finland 2018 och en tredjeplats på World Cup i Moskva i december förra året på meritlistan. Målsättningen framåt är glasklar för Marcus. 

– Målet har ju varit att få köra X-Games men nu får man ju sätta ett nytt mål när jag får köra. Så nu vill jag ta ett guld i X-Games. Även om jag kört tillräckligt så har jag för lite erfarenhet för att få med mig ett guld redan i år. Det finns lite att jobba på, säger Marcus, och blickar framåt.

I skoterfreestyle handlar det dock oftast om shower. Den första större showen han körde var vid invigningen av Svenska rallyt 2018.

– De ringde samma dag det var show. Jag stod och jobbade i Sveg när de ringde och sa att det var lite akut. De frågade om jag kunde köra och hur snabbt jag kunde vara där nere. Jag stack direkt och var där en eller två timmar innan showen. Körde ingen träning och det var tiotusen personer i publiken. Jag hade ju aldrig kört för sån publik förut. Det gick bra, men normalt tränar man ju innan en show när man kör på en ramp man aldrig kört på tidigare, berättar han.

Sedan dess har han kört flera shower, bland annat på Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping och Ski & Rock i Sälen för att nämna några.

Hur långt kan skoterfreestyle utvecklas. Hur många tricks kan man egentligen göra med en skoter i luften?

– Det finns mycket mer att utveckla, kollar man på freestylecrossen så har de lyckats göra tricks man aldrig kunnat tänka sig, säger han.

Det känns som en sport med stora risker?

– Jag är medveten om riskerna och man får vara med på att det kan gå illa. Men det är roligt att hålla på med och man kan inte tänka på det, säger Marcus. Jag har kraschat några gånger och ganska illa också, men ändå klarat mig utan några större skador.

– Jag vill tacka mina fantastiska sponsorer som gör det här möjligt, säger Marcus innan han hastar iväg och packar väskan för flyget västerut.

Tävlingarna kommer man bland annat att kunna följa på X-Games Youtubekanal.

VIDEO: Häng med Marcus Ohlsson och Rasmus Johansson på en träningshelg i Sollefteå i december förra året. Foto och redigering: Felix Eriksson
Marcus Ohlsson på en show i Bollnäs i december 2019. Foto: Emelie Sundberg
Marcus Ohlsson på en show i Bollnäs i december 2019. Foto: Emelie Sundberg

Dela det här!