Maria använder sitt bagage till att inspirera andra att nå sina mål

Foto: Pia O´Conner

Dela det här!Hon har varit på botten för att nå toppen. Hon har nästan förlorat sitt liv när båten hon befann sig på höll på att kapsejsa vid en segling i Australien. Hon har hoppat på många olika drömprojekt, där vissa av dem har lyckats och andra misslyckats. Hon har borstat av sig för att ta nya tag, tagit lärdom och insett hur man kan vända misslyckanden till framgång. Ungefär så beskriver 41-åriga svegstjejen Maria Swanström sig själv där hon står idag, i sitt eget företag Star Zion Production.

Med ett liv som innehållit många äventyr och en hel del olika arbetsuppgifter inom en rad olika branscher, har hon skaffat sig erfarenheter som gett henne den grund hon för några år sedan startade sitt eget företag på. Det, tillsammans med en positiv inställning till livet och det energiknippe hon är, inspirerar hon idag andra att ta kontroll över sitt liv för att nå sina drömmars mål.

Redan i tidiga tonåren visste Maria Swanström att Sveg och Härjedalen var för litet, hon måste vidare, ut och uppleva världen. Den känslan har hon följt och i kombination med det inre driv hon föddes med, gav hon sig ut på äventyr.

Destinationen var Australien och en filmproduktionsutbildning som skulle ta åtta månader. Trots att hon så gärna ville, blev comfort-zonen allt mer bekväm och det var ytterst nära att hon blev kvar i Sverige. Det var hennes kära moster som räddade henne ur tryggheten och fick henne att kasta sig ut i den värld som hon ju visste väntade på henne.

– Jag har min moster att tacka för att jag tog mig iväg den där dagen för 16 år sedan. Hon intalade mig att jag skulle ångra mig om jag inte tog chansen. ”Du kan åka hem om en vecka igen, men åk, annars vet jag att du kommer att ångra dig”, sa hon till mig.

Med de orden i bagaget gav hon sig iväg på den lilla trippen till Australien som skulle vara i åtta månader, eller kanske bara en vecka. Det blev sju år av upplevelser, resor till andra länder, kontakter, nya vänner för livet och framförallt otroligt många värdefulla livserfarenheter. Det är med de erfarenheterna hon blivit den hon är idag.

– Jag är så otroligt tacksam att jag kastade mig ut istället för att hålla tillbaka och säga nej till den möjligheten jag fick. Hade jag sagt nej då, hade jag sagt nej till sig själv, menar Maria.

Tidigare har hon som inspiratör jobbat mest med att på olika sätt stärka företag och skolor men ju längre tiden gått har hon förstått att det finns ett uppdämt behov av att stärka och leda sig själv även hos gemene man. Därför kommer vi att få se henne allt oftare på öppna föreläsningar runt om i landet.

– Det är lite av en magisk känsla att människor faktiskt kommer för att ta del av det jag har att förmedla, av egen fri vilja. På ett företag kanske hälften kommer bara för att de måste, medan en öppen föreläsning fyller lokalerna med människor som är mottagliga till hundra procent. Det är superviktigt för mig att göra ett avtryck hos varje människa, att de får med sig något när de går hem från en föreläsning. Jag vill få dem att känna sig upplyfta och ta ansvar för sina egna drömmar och mål, säger Maria.

Med åren har hon fått krypa till korset och kommit till insikt om att det Sveg, som kändes för litet när hon var 13 år, faktiskt har stor betydelse för henne som vuxen. Bara hon får ha balansen mellan Stockholm, Härjedalen och på senare tid även Hälsingland, där hon funnit sin kärlek.

– Det är viktigt för mig att försöka skapa ett liv där jag kan pendla och arbeta mellan dessa olika orter i nuläget. Och jag tror faktiskt att det är möjligt med det koncept jag erbjuder både mot företag, skolor och privatpersoner.

Hon är en bra bit på väg mot sina drömmars mål och många bitar börjar falla på plats, både arbetsmässigt och privat. Minst en sak återstår dock på Maria Swanströms checklista.

– Jag har faktiskt börjat samla möbler och andra saker till ett boende i Spanien. Det är en stor dröm som jag har att kunna driva mitt företag vart jag än i världen är och Spanien har blivit lika mycket måste för mig som Härjedalen faktiskt blev, till slut.

Dela det här!