Militärfordon från Natoövning transporteras på Inlandsbanan

Svegs Järnvägsstation. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

En av Natos största försvarsövningar, Trident Juncure 18 avslutades den 7 november i Norge. Nu transporteras en stor mängd militärfordon tillbaka dit de hör hemma. Cirka 100 vagnar fördelade på fem tåg lastas och körs på Inlandsbanan från Sveg till Mora av Inlandståg under torsdag och fredag den här veckan.

– Det är inte så vanligt att det går militärfordon på järnväg längre och det är ett komplext jobb då det innebär många och stora transporter på kort tid med en annorlunda lastprofil. Men Inlandstågs styrka är just kreativa transport- och logistiklösningar på järnväg så det passar oss väl, säger Hans Jonsson, affärschef på Inlandståg AB.

Militärfordonen lastas allt eftersom på tågvagnarna. Sammanlagt avgår fem tåg mot Mora från torsdag morgon till och med fredag morgon. Varje tåg beräknas ta mellan fyra till sex timmar att lasta.

– Det är positivt att de valt att förlägga dessa transporter till Inlandsbanan. Långväga tunga transporter bör gå på järnväg och inte blockera vägnätet. Det är både säkrare och mycket mer miljösmart, säger Peter Ekholm vd Inlandsbanan AB.

Inlandstågs uppdrag är ett deluppdrag där bolaget är anlitade av Green Cargo, en av Inlandstågs samarbetspartner sedan många år, som tar över transporten efter Mora och drar vagnarna vidare till slutdestinationerna Boden och Eslöv.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=cpe4ZJWT7rY[/embedyt]

Dela det här!