Möt Thiago Trinsi – den sydamerikanske gitarrvirtuosen som flyttade till Sveg

Dela det här!ttrinsi-304722.jpg
Från sin hemmastudio i Sveg, sprider Thiago Trinsi både musik och utbildning. Foto: Cha Trinsi

Efter att ha hört låten Brothers in arms av Dire Straits, bestämde sig en trettonårig yngling från Porto Alegre i södra Brasilien, att han skulle skaffa sig en gitarr och börja uttrycka sig genom musiken.

Thiago Trinsi, som har satt ihop sitt efternamn från moderns Trindade och faderns Silveira, började ta privatlektioner och bara några år senare undervisade han själv.

– Jag var tidigt fascinerad av hela den här rock’n roll-grejen och vid den tiden verkade det som att alla stora gitarrister hade italienskklingande efternamn, till exempel John Petrucci, Frank Solari och Steve Vai, berättar Thiago som faktiskt härstammar från Italien.

– Mormor, morfar och farmor kommer från Italien och när mina föräldrar flyttade isär valde jag att sätta ihop efternamnen till namnet Trinsi, då fick även jag ett namn som låter italienskt. Idag är det ingen som känner igen mig om jag presenterar mig på något annat sätt, berättar han.

Han växte upp med folkmusik från södra Brasilien men lyssnade tidigt även på- och inspirerades av bland annat Pink Floyd, Dire Straits och Stevie Ray Vaughan, för att senare gå över till gitarrhjältar som Joe Satriani, Steve Vai och Yngwie Malmsteen med flera.

Vid sidan av sina omfattande musikstudier hemma i Brasilien, så jobbade han även för olika annonsbyråer där han lärde sig mycket om att förstå budskap och att skapa därefter, något han även har haft nytta av inom sitt musikskapande.

Hur kommer det sig då att en världsvan sydamerikan med exceptionella gitarrfärdigheter hamnar i Sveg?

– Jag hade bott på Island i drygt åtta år, där jag kombinerade ett lärarjobb med att arbeta som musiker och producent för artister från många olika länder, Australien, USA och Frankrike, för att nämna några, säger Thiago.

– Island ligger dock väldigt isolerat och jag kände att det skulle vara enklare att fortsätta mitt arbete från ett mer centralt land. Jag har alltid gillat Sverige och jag hade några svenska vänner på Island som talade gott om sitt hemland. Därför fick Sverige stå överst på listan och jag började ett idogt arbete med att söka jobb. En dag blev jag kontaktad av Patrik Byström som är chef på kulturskolan här i kommunen och på den vägen är det, förklarar Thiago Trinsi som trivs alldeles utmärkt i Sveg och Härjedalen.

– Vi flyttade hit i oktober 2013 och kände oss genast som hemma. Människorna var snälla och välkomnande. Det är fantastiskt att bo i Sveg! Jag får jobba med fantastiska människor, jag bor nära jobbet och naturen är helt otrolig. Jag och min familj är väldigt lyckliga här, säger Thiago som undervisar elever på Norra- och Södra Skolan i den ädla konsten att spela gitarr.

– Jag lär mig svenska mer och mer, jag förstår mer än vad jag kan prata. Svenskan påminner en del om isländskan, vilket ibland kan ställa till det eftersom många ord är snarlika, men ändå inte helt samma, förklarar Thiago som klarar gitarrundervisningen med de yngre eleverna på svenska medan han kan kommunicera på engelska med de äldre eleverna. Han ger även lektioner via internet, med elever från alla möjliga länder, kulturer och bakgrunder.

Thiago har under många år samlat på sig flera meriterande utbildningar, men känner sig inte fullärd i sitt musikutövande. Han vill hela tiden samla på sig nya kunskaper och erfarenheter. I den närmaste framtiden har han planer på att ge ut en bok som heter ”Pentatonic World by Thiago Trinsi”. Det är en lärobok för musiker som går på djupet gällande analyser och improvisation.

Ett annat av många projekt som han är inblandad i är att han nyligen har spelat in gitarrer till den amerikanske kompositören och producenten Rick Hale. På låten ”Water” medverkar även Garry King, Jeff Beck och Joe Lynn Turner så det råder inga tvivel om att det är en mycket stor musiker vi har fått till orten.

Det han ser fram emot just nu är att spela in sitt soloalbum.

– Jag brukar alltid spela in själv men nu har jag satt ihop ett team med musiker, producenter och ljudtekniker. Min känsla är att det kommer bli helt grymt, avslutar Thiago Trinsi, gitarrvirtuosen som lämnade Brasilien, mellanlandade på Island och nu lever och verkar i Sveg.

img_9255.jpg

– Folk brukar säga att jag borde bo i London eller Los Angeles, men jag trivs utmärkt i Sveg, säger Thiago Trinsi. Foto: Morgan Grip

Dela det här!