När fibern kom till byn

Den lilla byn Äggen var första by att samlat ansluta sig till fibernätet för ungefär nio år sedan. Foto: Thomas Pedersen

Dela det här!

En snabb och säker internetuppkoppling blir allt mer viktig, vare sig det handlar om att söka information, betala räkningar eller umgås i sociala medier.

En av de första byarna som samlat anslöt sig till Härjeåns fibernät var den lilla byn Äggen som ligger dryga halvmilen utanför Sveg. För ungefär nio år sedan kunde de första hushållen i Äggen börja använda sina fiberanslutningar och Härjeåns webbredaktion har träffat några av de bybor som hoppade på tåget och som här berättar om hur vardagen förändrades när fibern kom till byn.

– Jag hade i ett tidigt skede fått reda på att det var högt prioriterat att dra fiber till Svegs kraftverk. Och med det fanns det chans att även vår lilla by Äggen med endast elva hushåll skulle få komma med på tåget av bara farten. En oväntad och osannolik nyhet, berättar frilansjournalisten Bosse Yman som var en av de första att hoppa på fibertåget.

– Jag arbetade och arbetar periodvis hemifrån i stor utsträckning. Att skicka texter med ett telefonmodem var inget problem, men att skicka högupplösta bilder kunde man glömma, de fick man bränna på DVD och skicka med posten i stället, berättar han.

Ett par år tidigare hade Bosse Yman och kollegan Yvonne Olsson startat en grafisk byrå som tillverkade tidningar, broschyrer och andra trycksaker. Med tanke på det kunde fibern inte ha kommit lägligare.

– Vi hade visserligen lokaler i Sveg men att även kunna jobba hemma och tanka in och skicka material i en hastighet som tidigare varit otänkbar. Ja, det kändes som rena himmelriket, säger Bosse Yman.

Anna Andersson studerade vid den här tiden till lärare på distans och för hennes del blev fiberanslutningen tungan på vågan till att hon kunde slutföra sina studier.

– Jag var småbarnsförälder och ensamstående under studietiden. Tack vare fiberanslutningen så kunde jag sitta hemma och följa föreläsningar eller delta i seminarium även om barnen var sjuka. Det var inte möjligt med den kassa modemuppkoppling jag hade innan, berättar Anna.

– Jag brukar hävda att det var tack vare fibern som jag kunde fullfölja min utbildning. Idag använder vi anslutningen till telefoni samt allt annat man kan göra med internet som att hålla kontakt med vänner och familj, kolla på filmer, spela spel, söka kunskap och shoppa, säger Anna Andersson.

Billy Andersson hade datorn som ett viktigt arbetsredskap i sitt fackliga uppdrag som kassör i en fackförening och insåg vikten av att ha en snabb och säker uppkoppling till internet.

– Vi gjorde försök att jobba med ekonomisystemen över den gamla telefonuppkopplingen men det var omöjligt. Att få en snabbare uppkoppling för att i viss mån kunna jobba hemifrån samt att priset var förmånligt gjorde valet enkelt att kliva på tåget, berättar Billy.

– Sista tiden i mitt fackliga uppdrag kunde jag utföra alla uppgifter hemifrån och idag använder jag och hustrun internet till allt möjligt. Vi har ett trådlöst system hemma där även mobilerna och TV:n är uppkopplade, berättar Billy.

Sammanfattningsvis råder det inga tvivel om att den digitala och kommunikativa vardagen i den lilla byn Äggen förändrades när fibern kom till byn. Eller som Bosse Yman beskriver det;

– Det är i sanning en digital revolution, att kunna sitta hemma i sitt hus, i en minimal by i Härjedalen, och skicka filer till hela tidningar eller böcker till något tryckeri i ett annat land långt från Sverige, och det på några minuter. En frihet som öppnar för så otroligt stora möjligheter, att det kan komma att förändra framtiden för det som idag kallas glesbygd.

img_7491.jpg

– Fiber till Äggen var en oväntad och osannolik nyhet, berättar frilansjournalisten Bosse Yman som här varvar rensningen av dagens lingonskörd med att läsa några jobbmail. Foto: Thomas Pedersen

img_7468.jpg

– Jag brukar hävda att det var tack vare fibern som jag kunde fullfölja min lärarutbildning, säger Anna Andersson, här med sina barn Emanuel och Elvira. Foto: Thomas Pedersen

img_7518.jpg

– Sista tiden i mitt fackliga uppdrag kunde jag utföra alla uppgifter hemifrån, berättar Billy Andersson. Foto: Thomas Pedersen

img_7524.jpg

Billy väljer helst själv när han ska titta på TV och med fiber är det inga problem att välja och vraka bland de olika play-tjänster som idag finns i TV-utbudet. Foto: Thomas Pedersen

img_7540.jpg

– En digital revolution, sammanfattar Bosse Yman samtidigt som han blickar ut över älven Ljusnan från sin skrivarlya. Foto: Thomas Pedersen

Dela det här!