När rocken kom till Sveg blev en nytändning för Gunnar Bäcke

Countrysångaren Gunnar Bäcke fick en nytändning efter projektet När rocken kom till Sveg och snart släpper han nytt album, det tredje i ordningen. Foto: Morgan Grip
Countrysångaren Gunnar Bäcke fick en nytändning efter projektet När rocken kom till Sveg och snart släpper han nytt album, det tredje i ordningen. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Det startade i slutet av 70-talet med countrybandet Western Drifters i Sveg. Han har släppt två egna album, Vargspår (1995) och En chans till (2005). På nittiotalet spelade han med dansbandet Ramblers vilka senare blev Lars-Kristerz och han har skrivit låtar till flertalet andra artister. Östen med resten, Sigge Hill och Streaplers för att nämna några.

Han skrev bland annat låten Härifrån till evigheten som spelades in av Streaplers och som finns med på deras 40-årsjubileumsplatta från 1999. Låten placerade sig som tvåa på dansbandstoppen det året.

Gunnar Bäcke, sångare och musiker, främst i countrygenren, ursprungligen från Lillhärdal men sedan många år tillbaka boende i Orsa i Dalarna fick en rejäl nytändning efter sin medverkan i projektet När rocken kom till Sveg (NRKTS).

– Ja, jag fick en rejäl nytändning efter det, både när det gäller musicerandet och låtskrivandet. När NRKTS skivan kom ut ringde Streaplers sångare Kjetil Granli och berättade att han köpt skivan och fastnat för min låt Sweet Marie så de spelade in den och den finns på deras senaste album Hela veckan lång, som släpptes i april i år, berättar Gunnar.

Lars-Kristerz kommande album kommer också att innehålla två låtar signerad Gunnar Bäcke, Den riktigt sanna kärleken och Hej gamla väg, tidigare också släppt på skiva av Sigge Hill.

– Lars-Kristerz är mina gamla spelkompisar så det känns extra kul att få med två låtar på deras kommande album. Vi har jobbat hårt och haft väldigt roligt tillsammans när vi tidigare spelat ihop, säger Gunnar.

Förutom att han ökat takten på låtskrivandet arbetar han också just nu med en egen platta. Med sig i det arbetet har han svegsbördige musikern Staffan Westfält som producent.

– Den här gången blir det en renodlad countryskiva som vi skall försöka hitta en egen stil på. Tillbaka till rötterna i countryn där jag en gång började, säger Gunnar, det är jättekul och givande att ha med Staffan, han kommer med nya infallsvinklar till musiken och det ger en otrolig kick.

Med den utgivningstakt Gunnar hittills hållit, med ett album var tionde år, så kan vi kanske räkna med att det nya albumet släpps 2015. Efter NRKTS så har han förutom låtskrivande, solospelningar och spel med Orsabandet After Eight, ett band han spelat med sedan mitten av nittiotalet, också hunnit med en miniturné i Norge tillsammans med svegsbandet Willie Lee’s.

– Ja, det var riktigt roligt och något jag gärna gör om. Passar det tidsmässigt för alla så hoppas jag att det blir fler gånger, säger Gunnar.

Nu på lördag kan man se och höra Gunnar i Sveg då han finns med tillsammans med sitt gamla band Western Drifters på Gammelgården i Sveg då Logrocken slår upp portarna för andra året.

– Logrocken skall bli riktigt roligt. Vi återuppstår med Western Drifters efter 30 år för en spelning, säger Gunnar, som ser fram emot helgens återförening.

Förutom Gunnar bestod Western Drifters av: Per-Åke Eriksson, bas, Greger Brändström, fiol och sång, Börje Börjesson, gitarr och sång, Gunnar Korsmo, steelguitar och Toni Cedermark, trummor

Alla utom Toni Cedermark, som firar sin 50-årsdag och tyvärr inte kan vara med, kommer att vara på plats på lördag. Tony ersätts av Jens Persson.

Dela det här!