Norra skolan förvandlades till cirkusskola

Dela det här!

Veckorna innan påsk fick låg och mellanstadieelever i Härjedalen chansen att ta fram sina akrobatiska talanger då det stod cirkus på schemat. Under ledning av cirkusartisten Roman Kripatov har de fått hitta sina talanger och utföra den ena cirkuskonsten efter den andra. Förra veckan var det dags för eleverna i Sveg och Norra skolan förvandlades till cirkusskola till allas stora förtjusning.

– Det vi gör nu är att hitta talangen hos varje barn, det är vad man kan kalla för steg ett i cirkusskolan. Alla barn har talang, det gäller bara att lura fram den och det är det vi gör de här dagarna. Förhoppningsvis kommer vi att kunna följa upp den här lektionen med steg två då vi kan fördjupa oss i varje övning lite mera.

Roman förklarar att cirkus är en möjlighet för barn att jobba på egen hand med olika redskap och med sin förmåga att leda barnen in i olika övningar lyckades han få alla att prova på någon form av cirkuskonst.

– Att upptäcka att man faktiskt kan jonglera, snurra med tallrikar på en pinne, cykla på enhjuling och mycket mycket mer får barnen att känna sig duktiga, menar han.

Medan vi besökte cirkusskolan såg vi många cirkustalanger hos var och en av eleverna och Roman såg till att det hela tiden hände saker så att de kom vidare i övningarna och lockade fram ännu mer av sin talang under den 45 minuter långa lektionen.

– Jag skulle vilja vara här varje dag, hördes från en av eleverna medan han jonglerade med två bollar balanserandes på en stor boll.

Roman Kripatov är cirkusartist i tredje generation med bl.a. jonglering och balans som sin specialitet. Han är även en framgångsrik cirkuslärare för både barn och ungdomar. Roman är född och uppväxt på cirkus och senare utbildad vid Teaterakademin i S:t Petersburg.

Dela det här!