Nu har den polska brandstyrkan lämnat Sveg

Tidigt på lördagsmorgonen lämnade den polska brandstyrkan Sveg. Foto: Morgan Grip
Tidigt på lördagsmorgonen lämnade den polska brandstyrkan Sveg. Foto: Morgan Grip

Dela det här!Med de svenska flaggorna i framrutan och några av fordonen med texten I Love Sweden, rullade den polska brandstyrkan hemåt tidigt på lördagsmorgonen, efter nästan två veckor i skogarna kring Fågelsjö/Lillåsen, Storbrättan och nere i Kårböletrakten.

De tutade, blinkade och vinkade glatt när vi fångade dem på bild efter vägen. Två veckors hårt jobb är till ända och de kan nu återvända hem till sitt. Så här säger ställföreträdande insatschef Gregorz på MSB:s hemsida om vistelsen i Sverige.

– Det var tufft i början, vi var inte vana terrängen. Men vi har fått ett enormt bemötande, både av alla vi samarbetat med och av allmänheten. Uppslutningen av människor efter gatorna när vi kom var fantastiskt och en adrenalinkick för våra brandmän som verkligen gett allt i sitt arbete, säger Gregorz Borowiec och insatschef Michal Langner tillägger.

– Taktiskt tänker vi lika och vi förstår varandras sätt att tänka. Men vi tar också med oss många nyttiga lärdomar. Ett exempel är att, utifrån såg skogen ut som hemma, men när vi klev in i den blev det annorlunda. Mycket mer kuperat och stenigare, svårt att ta sig fram med maskiner på många ställen. En mycket jobbigare terräng att jobba i än vi är vana vid.

Under fredagskvällen hölls en avtackningsceremoni på Svegs IP, där de polska brandmännen haft sitt läger under sin tid i Sverige. Med på den fanns Cecilia Looström från MSB.

– Ni har visat oss nyttan av att samarbeta i Europa. Ni har jobbat långa dagar och er insats har gjort signifikant skillnad. Tack för ett enastående arbete, sa Cecilia Looström, avdelningschef för utveckling av beredskap på MSB till den polska styrkan.

SE MER AV HÄRJEDALEN på Hela Härjedalens Youtubekanal!

 Dela det här!