Nu monteras hundrastgården ned

Hundrastgården i Sveg monteras ned.
Nu har nedmonteringen av hundrastgården på Storön i Sveg satt igång. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Hundrastgården i Sveg invigdes i maj 2012 och kom till efter ett medborgarförslag. Sju år senare, i maj förra året togs beslutet att hundrastgården på Storön i Sveg skulle tas bort, av ekonomiska skäl samt att det inte anses vara en kommunal verksamhet.

– Jag tycker att det är bedrövligt att den tas bort. Rastar ofta mina hundar där och träffar många turister som tar vägen förbi här just för rastgården, säger Maria Nordkvist, hundägare i Sveg.

Nedmonteringen av hundrastgården har nu startat. Turistande hundägare på besök i Sveg eller på genomresa, såväl som hundägande Svegsbor, får nu se sig om efter en annan plats att rasta sina hundar på.

– Den kostar pengar att sköta och det är dessutom inte en kommunal angelägenhet, säger Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet i Härjedalens kommun, om anledningen till varför hundrastgården tas bort.

Enligt Mattsson handlar det om en kostnad på 70 000 kronor per år inklusive hundlatrintömningen runt om i Sveg, som även den tagits bort.

– Det är inga jättepengar men lägger man ihop alla små besparingar vi gör så blir det en bra slant även det. Av rättviseskäl får vi också svårt att säga nej till kommunala hundrastgårdar på andra platser i kommunen om vi driftar en i Sveg. Det har kommit sådana propåer, och då skulle förstås kostnaderna sticka iväg, säger Mattsson.

– Det handlar om kostnader för avfall som ska tömmas, buskröjning, allmänt underhåll, lite el till belysningen. Man skulle antagligen behöva dit flera gånger per år för att sanera rejält med tanke på hur smittskyddsläget utvecklats, något som inte gjorts tidigare, säger Mattsson.

Nedmonteringen av hundrastgården har nu startat. Turistande hundägare på besök i Sveg eller på genomresa, såväl som hundägande Svegsbor, får nu se sig om efter en annan plats att rasta sina hundar på. Foto: Morgan Grip
Foto: Morgan Grip

Dela det här!