Ny köksorganisation ska ge trevligare måltider för de äldre

Foto av författare

Jessica Grip

11092015-img_7525-2.jpg
Arkivbild. Foto: Morgan Grip
Vid kommunstyrelsens sammanträde förra onsdagen fattades beslut om ny köksorganisation i Härjedalens kommun.
Högre kvalitet, mer lokalproducerat och en härligare matupplevelse utlovas med den nya omstruktureringen av köksverksamheten i Härjedalen.

– I stora drag handlar det om att kunna garantera hög kvalitet på varje enskild tallrik som serveras i kommunen, något vi inte kan göra i dagsläget, säger Anders Häggkvist och Victor Ericsson i ett pressmeddelande. 

På många håll är det för små enheter som medför rekryteringsproblem av kockar och lokaler som inte renoverats sedan 1980- och 1990-talet. I dagsläget uppkommer även säkerhetsproblem då mat på grund av de långa avstånden körs ut via hemtjänsten. Kall mat blir för varm och varm mat blir för kall.

Det som kommer att ske med mathanteringen och som framgår i pressmeddelandet, är följande:

All potatis, pasta och ris kommer att kokas där det ska serveras, likaså alla såser. Sallad och tillbehör tillreds även det där det ska serveras. Frukost, mellanmål och kvällsfika görs även det på plats.

Till Svegsmons kök, som kommer att byggas om för ändamålet, levereras exempelvis råvaror från egna kor för att tillagas. Den tillagade maten körs sedan ut till respektive kök i kommunen, där den kompletteras med tillbehören.

– På detta sätt kommer vi att kunna hålla en riktigt hög kvalitet på maten till samtliga kök i kommunen. En högre kvalitet än vad vi i dag kan leverera. I dagsläget har vi varken personella resurser eller möjlighet att ha lokalt tillagad mat på alla enheter, säger man vidare i pressmeddelandet.

Man kommer även att jobba för ännu mer pragmatiska lösningar för att få fler lokala råvaror på tallrikarna och en trevligare måltid.

– Det handlar om hela måltidsupplevelsen med allt från omgivning och dukning till vad som serveras på tallriken. Att minska intaget av näringsdrycker och istället äta riktig mat är viktigt. Målet är att höja måltidernas innehåll och där finns detta med.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!