Ny kulturled lyfter historien i Lofsdalen

Helena Fjellgren är projektledare för Lofsdalens Kulturvandring. Foto: Destination Lofsdalen
ANNONS:

Dela det här!

En kulturhistorisk cykel- och vandringsled har tagit till vara på Lofsdalens unika historia. Kulturleden är fem kilometer lång och omfattar 25 kulturhistoriska skyltar som tar besökaren genom en historia fylld av allt från guldgrävare, de första skidturisterna till gårdarna som försvann i och med sjöregleringen.

– Det är fantastiskt att kunna bevara och dela med sig utav Lofsdalens härliga historia. Kulturvandringen har blivit en aktivitet där alla kan delta och vi är glada att se till att historien lever vidare, säger Helena Fjellgren Projektledare.

Kulturleden är en del av Pilgrimsleden MTB som är en stigcykelled som går längs den gamla Romboleden uppe på kalfjället, förbi fäboden Rutvallen och Våffelstugan. Cyklisten får uppleva alltifrån gammal tallskog till flera mil av fjällcykling över myrar och förbi en fornhistorisk gravplats. Vandraren som till fots tar sig de fem kilometrarna börjar i Lofsdalens bykärna och får en fin vandring runt byn. 

– Lofsdalens historia är något unikt och genom det här samarbetet kan vi även dela med oss av den till alla våra besökare och bofasta i Lofsdalen, fortsätter Fjellgren.

Projektet har drivits av Lofsdalsfjällens Turistnäring Ekonomisk Förening i samarbete med Lofsdalsspår Ekonomiska Förening, Lofsdalens Kulturförening och samebyn Ruvhten Sijte. Leader Sjö, Skog och Fjäll, Europeiska jordbruksfonden för landskapsutveckling och näringen i Lofsdalen har finansierat projektet.

Lofsdalens Kulturled är öppen året runt och cyklingen öppnar från midsommar till 25 augusti.

Senaste inläggen av Morgan Grip (se alla)