Nytt kylaggregat räddar Svegscurlingens framtid

Projektledare Ecko Bergman, curlingklubbens sekreterare Birgitta Hansson och dess ordförande Alf Göransson. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

I december 2015 började jobbet med att få till ett nytt kylaggregat till curlinghallen i Sveg. Projektledare Ecko Bergman har tillsammans med Birgitta Hansson jobbat hårt för att få till en ny kylanläggning före 2020 då det gamla skulle bli utdömt på grund av de nya reglerna i EU förordningen som säger att man inte får fylla på farlig kylmedia längre.

– Vi hade ett möte med politikerna där vi berättade om vår situation som handlade om curlinghallens framtid eller nedläggning. Anders Häggkvist öppnade en dörr åt oss då han bad oss göra en skarp offert. Gunilla Zetterström Bäcke var också med på mötet och hon uppmanade oss att ta med allt som kan behövas för en hållbar fortsättning för curlingklubben, säger Ecko Bergman.

Annonser

Efter två år och sju månader står det nu klart att det 30 år gamla kylaggregatet kan bytas ut. Med hjälp av stöd från Svenska Naturskyddsföreningens Bra Miljöval, Riksidrottsförbundet samt ett lån från Härjedalens kommun, som ska betalas tillbaka med hjälp av bygdemedel, kommer man i oktober att kunna tillverka is med en ny och miljövänlig kylanläggning. En summa pengar kunde också tas från Leader Södra Fjällen där det fanns pengar över från ett tidigare projekt vid Svegs skidstadion. Den sammanlagda kostnaden för utbytet, inklusive ny miljövänlig belysning i hela anläggningen, uppgår till 3,5 miljoner.

– För de pengarna får vi inte bara en ny kylanläggning, vi kommer också att kunna återanvända värmen som bildas som vi kan använda att värma upp hela byggnaden och få en varmare hall att spela i. Vi räknar också med en avsevärd besparing på driftskostnaderna.

De senaste åren har man i Svegs curlingklubb levt i ovisshet på grund av att man inte vetat hur framtiden skulle se ut och därför har man inte vågat satsa på verksamheten fullt ut. Det kommer det nu att bli ändring på och klubben, som i år fyller 70 år, hade inte kunnat få en bättre födelsedagspresent.

– Det här var verkligen Svegscurlingens leva eller dö eftersom vi aldrig hade kunnat finansiera det här på egen hand. Vi förstår att en del kanske tycker att vi har fått för mycket av kommunens bygdemedel men ser man hur mycket vi ställt upp på exempelvis skolorna, med både anläggning och tid under de 30 år vi har haft hallen, tycker vi att vi är värda det här nu, säger Ecko Bergman.

Svegs- och Hedes curlinghallar är två av tre anläggningar i hela landet som inte är kommunägda. Den tredje finns i södra Sverige och är helt privatägd.

Annonser