Ökad säkerhet på Härjedalen Sveg Airport

Foto av författare

Jessica Grip

img_6096.jpg
Utbildade och godkända säkerhetsvakter vid Härjedalen Sveg Airport. F.v. Helén Fredrickson, Jan Hill, flygplatschef, Thomas Scherman, lärare, Lennart Carlström och Angelica Eberger. Sittande f.v. Ann Backéus och Anette Liljedahl. Foto: Morgan Grip
I fredags utexaminerades fem personer som kommer att arbeta i säkerhetskontrollen vid incheckningarna på Härjedalen Sveg Airport. Det är de större planen som numera trafikerar Sveg-Arlanda som ställer större krav på säkerhet.

– Från att vi har varit fyra personer per skift ökar vi nu till sju, säger flygplatschef Jan Hill, det är helt andra regler som gäller för större plan, därför behöver vi utöka med säkerhetspersonal som kommer att jobba runt 25 procent.

Under fem mycket intensiva dagar har det undervisats i olika lagar, utrustningar har gåtts igenom och en mängd olika förkortningar har nötts in ute på flygplatsen.

– Det har varit en intressant och lärorik vecka men riktigt intensivt, tur att vi har haft en bra lärare, säger Helén Fredrickson och Anette Liljedahl.

Innan de kan påbörja sina tjänster måste de även göra en praktik på cirka 40 timmar för att skaffa sig rutin i arbetet, sen är de redo att kliva in i rollen fullt ut.

 

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!