Omorganisation skall ge högre kvalitet och bättre arbetsmiljö

Foto av författare

Jessica Grip

justin-cruseman-161025-img_8898.jpg
Tillförordnad socialchef i Härjedalens kommun, Justin Cruseman tror på noggrann schemaläggning för bättre arbetsmiljö och lägre kostnader. Foto: Morgan Grip
Socialförvaltningen i Härjedalen har ett omfattande arbete att tampas med för att komma tillrätta med det stora underskott på 18 miljoner kronor som man i dagsläget dras med. Tillförordnad socialchef Justin Cruseman har tillsammans med sitt team kavlat upp ärmarna och börjat ta tag i vad han tror är en av nycklarna till framgång.

– Vi har sedan en tid tillbaka jobbat väldigt hårt med schemaläggning, förklarar Justin Cruseman. Man har kunnat se att det på vissa enheter råder brist på personal för att i andra ändan se att det är överskott på en annan. Så kan vi inte ha det.

I tänket om noggrann schemaläggning ser man till brukaren i första hand. Alla brukare har olika behov och rätt till det de behöver, något som nu ligger till grund för bemanningen.

– Personalen är anställd i östra eller västra Härjedalen och inom sitt område måste man vara beredd att jobba, allt för att höja kvalitén på omsorgen och sänka kostnaderna som en överbemanning leder till på ett ställe och sjukskrivningar på ett annat till följd av underbemanning, säger Justin Cruseman.

För att en åtstramad schemaläggning ska kunna vara möjlig i praktiken krävs ett nära ledarskap ute på enheterna. För att det ska vara möjligt behövs en rimlig nivå på chefernas belastning. 

Justin har full förståelse för att en sådan här omorganisation skapar oro ute på arbetsplatserna men han är övertygad om att det kommer att bli bra i slutändan.

– Med det här sättet att arbeta får vi inte bara en högre kvalitet för brukarna, vi får även med hjälp av mer exakt schemaläggning en jämnare arbetsbelastning som i sin tur ger en bättre arbetsmiljö, något som i förlängningen kommer att märkas i ekonomin.

En annan viktig del för att beta av underskottet är rekrytering av socialsekreterare till kommunen. I dag köps konsulter till de tjänster man inte har kunnat bemanna för 4,5 miljoner kronor innevarande år.

– Det är inte bara Härjedalen som har svårt att locka till sig socionomer men vi jobbar även där på en lösning, vi har nära kontakt med bland annat Mitthögskolan för att knyta till oss elever som kan göra sin praktik hos oss, det i sin tur kan leda till att vi lättare kan rekrytera. Men det gäller för oss att visa hur bra det är att jobba hos oss i Härjedalen för konkurrensen om socialsekreterare är hård, säger Justin Cruseman.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!