Optimismens år – Kornan, mods, glassdrinkar och ishockey

Julafton 1955 på Ytterbergsgatan. Systrarna Hamrén med mamma Ingrid. Foto: Torsten Hamrén
Foto av författare

Mats Haldosén

I väntan på julen och ett efterlängtat jullov kommer här en tidig julklapp inslagen med girlander, julkrans, små tomtenissar och pepparkakshjärtan från den gamla goda tiden på ”Kornan”.

En tillbakablick på Optimismens år som präglade 60-talet. Kornbergs konditori och grillbar under ledning av Torsten Hamrén och som dessförinnan drevs av Torstens faster Anna Kornberg (f. Hamrén) från 1942. Två arbetsmyror, eldsjälar och förebilder för många i Svegsbygden.

Torsten (1914-1983) utmärkte sig för att ha flera järn i elden dagarna i ända. Det gällde också hans kära hustru Ingrid (1918-2002).

Margareta Hamrén, kåkstadbrud, född 1952, idag bosatt i Vaxholm:

”Det fanns två dagar då vi barn fick ha pappa och mamma alldeles för oss själva och det var på julafton halva dagen och hela juldagen då Kornan stängde, berättar dottern Margareta Hamrén, 70 år, sedan länge bosatt i Vaxholm men för evigt med hjärtat i Sveg.

Förväntningarna på julen började redan vid Skyltsöndagen. Köpingens alla butiksinnehavare hade tidigt satt brunpapper för fönstren och spänningen steg. I slutet av 50-talet var det fantastiskt när Ljungbergs rev papperet och alla vi barn fick trycka näsan mot rutan och titta på alla fantastiska leksaker – och försöka stava till det vi ville ha på önskelistan.

Som tonåring i början av 60-talet blev önskelistan annorlunda. Vi var flera Svegsungdomar som fick agera levande skyltdockor i Anderssons fönster på Skyltsöndagen. Nervöst och väldigt spännande med alla som stod ute i snön och tittade på oss när vi svängde runt i skyltfönstren, gick nerför spiraltrappan till källaren, bytte om till nästa kreation och sprang upp igen. Anderssons personal hjälpte oss med påklädningen och som tack fick vi välja ett av de plagg vi burit. I mitt fall en vit pyjamas med röda prickar, som jag aldrig glömmer.

Och ännu lite senare på 60-talet var det inte längre skyltfönstren vid juletid som lockade. På juldagskvällen ville alla ta sig ut och träffa kompisar, men allt var ju stängt. Till och med Kornan. Inte en kotte på köpingen. Det enda alternativet i närområdet: dans på Bygdegården i Vemhån! Dit gick bilkaravanerna.

Men se det är en helt annan historia…”

På 60-talet blåste det upp till förändring i Sverige

Efterkrigsekonomi upplevde en guldålder och det växte fram krav på förnyelse och förändringar på många samhällsområden. Ungdomar bröt loss från tidigare levnadsideal. Ungdomar reagerade på sina föräldrars värderingar och skapade en ny kultur för sig själva genom att anta en helt annan uppsättning seder och bruk än dem, inklusive klädstilar. Nu skulle det gamla på tippen och ersättas av något helt nytt.

Framtidstron var stark, guld och gröna skogar väntade bakom hörnet. Medan protesterna mot Vietnamkriget ökade i kraft i Sverige var stora världen långt där bortom fortsatt orolig med krig och svält. För att inte tala om ”Kuba-krisen” i oktober 1962 när världen stod på randen till kärnvapenkrig. Nu 60 år sedan, något som många äldre minns som igår.

Och idag, efter att vi erfarit en två år lång samhällsfarlig pandemi (med reservation för nya coronavirusvarianter) har vi sedan den 24 februari i år åter igen ett krig här i centrala Europa, något som inte inträffat sedan andra världskriget 1939-1945. Något som påverkat oss i hög grad, spridit oro i Sverige, Norge, Finland, Danmark och runtom i Europa och världen.

Margareta blev ett mods som kommer av ordet modernist, en subkultur som började sent 50-tal i Storbritannien och fördes vidare till andra länder. “Mods” kom också att förknippas med byte av hårmode bland tonåringar. The Beatles genombrott 1963 fick många pojkar att låta håret växa, kamma det åt sidan eller framåt och sluta använda feta produkter som brylkräm. Axellångt hår var snart inte ovanligt.

Flickor i tonåren bytte från tuperat hår fixerat med hårsprej till frisyrer med lång, rak lugg och och håret fick hänga rakt ner. Kläderna som förknippades med svenska mods var jeans, stora stickade tröjor, basketskor, sandaler, manchesterrockar och samma typ av parkas som brittiska mods bar.

Det var heller inte ovanligt att man skrev och ritade med tuschpenna på skor, byxor och framför allt parkas och amerikanska arméjackor. Begreppet mods nådde en bred, svensk allmänhet först i och med de så kallade modskravallerna på Hötorget i Stockholm och Götaplatsen i Göteborg under sommaren 1965. Källa: sv.wikipedia.org

I musikens värld förälskade sig Margareta i The Beatles med John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr. Genom att sjunga med i deras låtar lärde hon känna det engelska språket tidigt (något som kanske avgjorde hennes senare yrkesval som översättare). Av bandmedlemmarna blev Ringo favoriten, en gullig Ringo som hon hade en stor affisch på i sovrummet.

Margareta med väggarna täckta med elefantbilder från Bildjournalen och givetvis idolen trummisen Ringo Starr som fått sin givna plats ovan huvudkudden. Här diggades låtar från tidiga Beatles som Please, Please me, Mr Postman, She loves you (en singel som Margareta nästan spelade sönder) I want to hold your hand, Can’t bye me love och fram till den banbrytande LP:n Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band (1967) som influerats av Flower Power rörelsen samt Lady Madonna och Hey Jude båda från 1968. Foto: privat      
Margareta längs Fjällvägen med Södra Skolan i bakgrunden och Folkvagnsbubblan (Volkswagen) vårvintern 1967 då det inte var långt kvar till högertrafikomläggningen i september. Margareta i Modsklädsel med uppvikta jeans, mockajacka och vita tubsockor. Foto: privat

”Vi sydde mycket kläder på syslöjden. På Berglöfs eller Fyndet köpte vi 30 centimeter tyg. Det räckte till en kort-kort kjol som hängde långt ner på höften. Sedan virkade vi rosa baskrar som skulle passa bra till gröna parkasjackor.

På jackorna skrev vi med tusch olika namn på bandmedlemmar, idoler vi hade varmt om hjärtat. Sydde också så kallade ”gonkar”, runda figurkuddar med knappar till ögon.

1965, vid en första skoldans i gamla realskolans samlingslokal, gav vi bort några figurkuddar, och inte till vilka som helst. Slam Creepers med Björn Skifs från Vansbro. Det var skoldans med tryck vill jag lova.

Man kan ju tro att pappa som var född 1914 och mamma 1918 kanske inte hängde med i de snabba svängningarna och förändringarna som präglade 60-talet. Men deras reaktion på ”modsklädseln” blev inga problem överhuvudtaget.

Klädstilen blev inte populär så länge. Snart nog var vi alla ”popsnören” med polotröjor, breda bälten, lågt skurna utsvängda byxor och tuffa boots. Mamma var ju utbildad sömmerska och hjälpte oss alltid att sy ”det allra senaste”, och pappa var van vid ungdomarnas klädsel på Kornan. Han var nog en av de första ”gubbarna” som så småningom bar utsvängda brallor!

Optimister och i takt med tiden var de, både bland gästerna och i idrottslivet. Gick det lite trögt så kunde alla höra pappa gå omkring i baren och konditoriet, visslande på glada låtar och takten hölls med grilltången!”

Glatt 60-tal. Närmare bestämt i maj 1967. Skolungdomar på Caltex-skyltens fundament, där de skippat skollunchen för att i stället slappa lite tufft i solen. I bakgrunden Kornan med neddragna markiser. Från vänster Lena Svensson, Anders Sjöberg, Åke ”Jocke” Swanström, Stellan Berg och Ann Eriksson. Foto: Margareta Hamrén, som nyss hade fått en egen kamera, gillade att fotografera.
Margareta åter på mamma och pappas gata Ytterbergsgatan. Här vid korsningen Ytterbergsgatan-Ögränd där hon på vintern med kompisar åkte spark och kälke. Start uppe vid Härjedalsgatan och sedan i hög fart nedför Ögränds lutande backe för att avsluta med en kraftig högergir in på Hotell Härjedalens gård och snödriva. Huset familjen Hamrén bodde i ägdes av pappa Torsten, som köpte det 1948, och där bodde familjen i tre rum och kök på mellanvåningen. På bottenvåningen flyttade Anna Kornberg in under sina sista år. Under Margaretas uppväxtår på 50-talet var huset det sista i utkanten av östra Sveg, därefter var det bara skog som barnen lekte i innan man kom fram till Nilsvallen. Foto: Mats Haldosén
Sparkåkning på vintern var en av de roliga aktiviteterna som barnen och svegsungdomen ägnade sig åt. Fanns ett annat häftigt och snabbt färdmedel vid namn ”tefat”, en cirkelformad platta att sitta på och med den full fart utför. Här Margareta, Anders Sjöberg och bredvid Margareta en släkting till Anders med förnamnet Lasse. Margareta i modsklädsel i slutet av modsperioden och på huvudet den populära rosa baskern. Foto: privat
Året är 1964. Då såg man så här beskedlig och blyg ut. 

Övre raden från vänster: Lars-Erik Larsson, Krister Larsson, Karin Holm, Håkan Berglund, vik. klassföreståndare Gunnel Wikner (brorsdotter till riksdagsman Valfrid Wikner; ordinarie klassföreståndaren var Jan-Olov Risberg, son till Bertil Risberg
Mellersta raden från vänster: Frans-Olof Norberg, Gunnar Bengtsson, Holger Gregor, Tord Johansson, Nils-Göran Grängsell, Göran Hedlund, Tommy Strandberg, Margareta Hamrén, Sonja Eriksson, Åsa Strandberg, Staffan Larsson, Sören Nilsson.

Nedre raden vänster: Anna-Lena Lindqvist, Ulla Hultgren, Ingrid Olsson, Yvonne Mattsson. Foto: privat

Torsten Hamrén

Torsten Hamrén var född i Tandsjöborg men växte redan från späd ålder upp i Sveg hos sin faster Anna Kornberg f. Hamrén (1880-1970) gift med Erik Kornberg (1881-1935) från Glissjöberg. Erik Kornberg var en idealist med många kommunala uppdrag, föreståndare för den kooperativa handelsföreningen och aktivt verksam inom IOGT-rörelsen.

Året är 1918. Torsten är fyra år i knät på faster Anna Kornberg, född Hamrén i Ljusdals församling. Foto: Oscar Ohlsson, Sveg
Vacker vy över Berggatan med Kornbergs konditori och grillbar, herrfrisörerna Arne och Sten Wallén, damfrisör Lowa Ohlson, Söderqvists bokhandel och längst ut på hörnan Östbergs skor som mitt emot på andra sidan Kyrkogatan hade skokonkurrenten Svegs Skohandel. Till vänster närmast på Berggatan Anderssons Ekipering, herr och dam. Foto: Bo Jansson

”1948 började pappa arbeta tillsammans med min ”farmor” Anna i konditorirörelsen, efter att ha varit butiksföreståndare i butik 1 i Härjedalens Konsum under två år.

Ett Sveg som vid den här tiden vimlade av folk, ruschigt värre i centrala Sveg, inte minst på Kornan som var en träffpunkt.

Det dröjde ända till 1960 innan pappa kunde modernisera konditoriet och byta namn till Kornbergs konditori och grillbar, något som uppfattades positivt av dåtidens ungdom med allt det nya som Kornan erbjöd; hänga på grillbaren och dess jukebox, delad korv, pommes frites, hamburgare, fruktblandaren som gjorde juice och de nyintroducerade glassdrinkarna.”

”Att gå till Kornan i Sveg och äta en mosbricka, det var en höjdare. Torsten Hamrén skar korven på längden så den blev perfekt grillad. Två mosklickar därpå med en liten topp på vardera av ketchup. Något ”Rutan” kallade för jungfrubröst. Det var grillade korvar, inte uppvärmda som man kan köpa, om man vill, på bensinmackarna i dag”

Lennart Svensson, Ytterberg

”Som nioåring blev jag direkt förälskad i Kornans glassdrink med sin förförande smak av banan. Minns som igår när jag stod där vid baren och allt blev så stort när jag hade stegat in på Kornan, allt bara gnistrade av spänning. En upplevelse jag aldrig glömmer. Jag har att tacka mamma Tilly som var så snäll och gav mig pengen för att dricka den åtråvärda drinken”

Håkan Berglund, Rismyr, Älvros
Torsten och Ingrid med två unga svegare, Roger och Jan Stener (Jan närmast baren), tremänningar tillika. Med den nyinköpta grillen kunde Torsten och Ingrid på nolltid fixa korv och hamburgare. Torsten som alltid proper och stilenligt klädd med fluga. Året är 1961. Foto: privat
Levnadskonstnären Bengt Göran Lindholm från gården Falla i Ytterberg tackar för sig, efter att ha besökt Kornan och passat på att avteckna taxichauffören Artur Fryklund som blivit serverad korvbricka av servitrisen Rut Eriksson. I bakgrunden Torsten Hamrén. Bengt Göran, en begåvad ung man med konstnärlig ådra, humorist och briljant imitatör som han delade med sin skolkamrat från tiden vid Samrealskolan, Ewert Ljusberg från Hede. Året är 1963.

Nyinvigning av Kornan 1961

”När pappa renoverat om lokalerna 1961 fick Kornan en ny utstrålning. Nyinvigning med ny och spännande grillbar, höga barpallar och spegelglas i trianglar. Små bord med stolar där bargästerna kunde blicka ut mot passerande och biltrafiken på Berggatan.

I nästa rum var det helt och hållet kafé med bakverk från Svegs Bröd. Undantaget mammas ”godingar” som bestod av sockerkaka, chokladsmet med kokosströssel ovanpå och toscakakor med mandelknäcke.

Längst in fanns det ”fina rummet” indelat med spaljéer och spegelvägg, en lång soffa samt tavlor målade av Eric Westling. I den långa soffan satt ofta Hermods-studenterna och spelade schack på håltimmarna.

Och allra, allra längst in fanns ett litet rum med flipperspel som tidigare var Anna Kornbergs sovrum. Gick man sedan in genom ännu en dörr kom man fram till det allra heligaste, pappas kontor som också tjänade som klubblokal för ishockey- och fotbollslagen.

Här fanns också prissamlingen, alla priser Svegs IK vunnit under åren som pappa senare överlämnade till idrottsklubben. Sorgligt nog brann nästan allt upp i den förödande branden som drabbade ishallen sent en onsdagskväll den 28 april 2010.”

Torsten Hamrén med SIK:s prispokaler. Foto: Privat
Annas sovrum 1955 (senare Kornans flipperrum!). Farmor Anna uppvaktas av systrarna Hamrén och mamma Ingrid på 75-årsdagen strax före jul. Foto: privat

Till Kornan kom många olika människor i alla åldrar

Butiksbiträden innan de öppnade i butikerna, lastbils- och taxichaufförerna, ungdomar och folk från byarna som kom in till Sveg för att handla.

Här har servitrisen Rut Eriksson (gift Hellström) fått fint sällskap i Karl Tapper som med stort intresse följde med i Svegs IK:s förehavanden på ishockey- och fotbollsområdet, både med rosor och kritik. Tapper var en tabellbitare, duktig på tider och namn särskilt i fråga om Vasaloppet, från dess start och framåt. Foto: utlånat av Göran Påhlson

”Så glad att se ”Rutan”, väcker många minnen. Med henne kunde man prata vitt och brett om allt som berörde livet. Blev glad, uppmuntrad och tröstad.

Minns särskilt en händelse som utspelade sig i Norra Skolan som jag länge hade svårt att acceptera. Det handlar om en klasskompis som skvallrade för lärarbibliotekarien när vi stod på led i annexet för att låna böcker. I kön säger jag: ”Nu kommer den där surmurklan!”. Klasskompisen som står bakom mig i kön: ”Det där vågar du inte säga om!”. ”Törs jag väl”, och säger samma sak igen, varpå klasskompisen ropar högt: ”Fröken, Margareta säger att fröken är en surmurkla!” – ”Vilken Margareta?”- ”Margareta Hamrén”.

Så då fick jag gå fram och be läraren om ursäkt inför alla och så blev jag portad på ”Bibblan” i två veckor. Jag blev jätteledsen, för redan då älskade jag att läsa, och efter skolan gick jag som vanligt till mamma och pappa på Kornan.

Först berättade jag för allas vår servitris Rutan om händelsen, för det var hon som hade lärt mig ordet Surmurkla (förmodligen någon icke önskad gäst på Kornan). Kommer ihåg att hon började jätteskratta när jag ledsen i serveringsrummet berättade vad som hänt – och helt plötsligt kändes världen lite lättare! Sådan var allas vår högt älskade Rut!”

Om himlen hade en smak, skulle det vara kaffe, säger ett gammalt ordspråk. Det skulle gladeligen från vänster Ulte Eriksson, Mats Strandberg och Ingvar Johansson ha skrivit under på. Kaffe är till för att njutas av i gott sällskap. Foto: utlånat av Göran Påhlson
Sture ”Pip-Målarn” Englund, yrkesmålare som gjorde intryck med sin pipa som ständig följeslagare där han vandrade fram. En snäll och tystlåten man som inte gjorde så stort väsen av sig. En av ett flertal Svegsprofiler som det finns ont om nuförtiden. Foto: utlånat av Göran Påhlson
En road Ingrid Hamrén i trevligt sällskap med ”Lill-Sten”, Sten Johansson född i Överberg, till vardags lagerarbetare vid Svegs Järnhandel. En mästare på roliga rim som han blixtsnabbt kunde formulera och glädja omgivningen till skratt, dock inte alltid ty när rimmen blev väl avancerade i dansens heta virvlar, då kunde det bli tvärnit. Foto: utlånat av Göran Påhlson
Faktum är att kaffe är världens populäraste dryck. Från vänster Åke Swanström, Arne Sjöström och Leif Stener med senaste nytt på svegsfronten. Foto: utlånat av Göran Påhlson
Att dricka kaffe kan leda till bättre fysisk prestanda, öka adrenalinnivån i blodet vilket förbereder kroppen för fysisk ansträngning. Här, innan det är dags att gå tillbaka till jobbet, gottar sig Frans Pedersen, Leif Svärd och Sune Eriksson med uppiggande kaffe, milt beroendeframkallande. Foto: utlånat av Göran Påhlson
Gunnar Axelsson (till vänster) kopplar av med läsning och Bo Söderqvist njuter, den dagliga fikarasten från bokhandeln några dörrar bort från Kornan. Söderqvists bokhandel som Bo fortsatte driva efter sin far Emil Söderqvist. Foto: utlånat av Göran Påhlson

Innan Torsten övertog sin faster Annas konditorirörelse hade han gått en lång väg i livet

Torsten började tidigt som springpojke vid Konsum i Sveg vid Fjällvägen, ungefär där Swedbank finns idag vid Torget. Gjorde bra ifrån sig i unga år och drog vidare till Konsumbutiker i Jämtland och Västerbotten.

Utbildades på Kooperativa förbundets kursgård Vår Gård i Saltsjöbaden, blev lagerchef i Lycksele och fick tjänst som föreståndare för Konsum i Vilhelmina.

”Det var i Vilhelmina kärlek uppstod mellan mamma och pappa, berättade mamma Ingrid. Mamma var född i Stensele i Västerbotten, cirka sju mil norr om Vilhelmina, en vacker västerbottniska som då arbetade som sömmerska på en affär i Vilhemina och alltså fick pappa på fall.

1938 åkte de motorcykel till Sveg för att berätta om förlovningen och träffa släkten. I september 1939 planerade de att resa till Sveg och gifta sig men av det blev det intet på grund av krigsutbrottet. Den första september anfaller nazistiska Tyskland grannlandet Polen och andra världskriget startar. Pappa blir inkallad för en längre tid som materialförvaltare med uppgift att portionera ut mat till militäranläggningarna.

Giftasplanerna blir verklighet först nyårshelgen 1940 då pappa fick permission så de kan åka till Sveg. I Sveg var det smällkallt och på nyårsafton lyckades de äntligen säga ja till varandra i Svegs kyrka.

Meningen var att de skulle åka taxi (gengasbil) från kyrkan, men den strejkade så det fick bli transport med häst och släde i fällar till bröllopsmiddagen på Café Swing som Anna Kornberg hade beställt hos vännen och ägarinnan Karin Hoflin som sedan byggde Turisthotellet 1942, granne med Stora Hotellet.”

Populära Kafé Swing & matsalar, föregångare till Kornbergs Konditori, med sin vackert designade skylt som inbjöd till god förplägnad, fika och samkväm. Ägare och föreståndarinna Karin Hoflin, mamma till Sten-Olof ”Lullen” Hoflin, högeranfallare i Svegs IK:s fotbollslag i mitten på 60-talet, därefter tre säsonger i Djurgårdens allsvenska fotbollslag 1967-69 med fortsättning i Nyköping BIS. Foto: privat

Krigsåren

Det var hårda bud under kriget, sparsamt med kaffe. Ransoneringskort gällde, man fick ta ut en viss mängd kaffe, guld värda.

När kunderna kom till Kornbergs konditori sa de ofta att de önskade kaffe från ”Lillpannan”, riktigt kokkaffe som Anna kunde erbjuda utifrån sina egna ransoneringskort. I Stora pannan kokades surrogatkaffe.

Många fick också över av sina ransoner och bytte med varandra, så kallad byteshandel.

”När kriget var över 1945 blev det fart på ruljangsen. Här finns en kärleksfull berättelse om relationen Anna-Torsten.

I Sverige började man få fram sötsaker. Pappa hade många ransoneringskuponger däruppe i Västerbotten och tog därför ut sockersäckar som han lämnade till bagaren som i sin tur gjorde karameller.

Skickade sedan dessa i hela säckar per tåg till faster Anna i Sveg. Polkagrisar i massor och hon sålde allt vad som bara gick på lösvikt.”

1946 går Torsten och Ingrids flyttlass från deras Konsumbutik i Gunnarn till en bostad ovanpå Specialkonsum i Sveg.

Allra första Konsumaffären vid Fjällvägen där Torsten Hamrén sent 1920-tal började som springpojke. Låg ungefär där Swedbankhuset finns idag vid Torget. Konsumaffären bytte längre framåt namn till Special-Konsum. Foto: Aron Persson, Svegs fotoateljé och affär
Handelsdag med mycket folk i rörelse i centrala Sveg. Konsum Snabbköp på vänster sida mitt emot gamla apoteket. När fjällturisterna anlände vid februari- och påskloven passade de på att handla, besöka kaféer, restauranger och affärer. Färden gick sedan vidare längs gamla Glissjöbergsvägen, vägen västerut som bjöd på underhållning, många backar upp och ner, och riktigt tufft blev det på sträckan Ransjö-Hedeviken där antalet backar kunde räknas till hela 365. Foto: Bo Jansson
Sentida Konsum längs Fjällvägen (där Polisen idag har sin verksamhet). Kooperationens nav i den gamla köpingen som hade gyllene tider på 60-talet som många andra livsmedelsbutiker och affärsverksamheter. Foto: privat

Kornan blev också en samlingspunkt för ishockeyn och fotbollen

Idrotten och Svegs IK låg Torsten Hamrén varmt om hjärtat med förkärlek till ishockeyn. Bevakningen av fotbollen, den låg i händerna på Karl Tapper som noga följde upp fotbollens framfart i Sveg, både med rosor och kritik.

En som minns Torsten Hamrén med glädje är Mats Widén, 80 år, som hade flitigt umgänge med Torsten i idrottssammanhang, främst ishockey, under 1950-talet. Uppvuxen i Sveg fram till 1959 då Mats lämnar köpingen för Stockholm. Idag bosatt i Funäsdalen sedan 1969, yrkesverksam som Gatu- och VA-ingenjör.

Mats har många gånger reflekterat och funderat över Torsten Hamréns värde för idrotten och Svegs IK och det unika intresse han hade att fostra Svegsungdomar till goda samhällsmedborgare.

”Idrotten/hockeyn var Torstens verktyg och som han så generöst upplät Kornan så blev denna kombination ytterst värdefull. Torsten Hamréns insats var av stora mått och långt efteråt har några saker blivit av anekdotisk karaktär.

Hans förmaningar och utläggningar av rätt moralisk kompassriktning inleddes för det mesta med; ni måste förstå det pojkar, eller, ni måste förstå det grabbar att…följt av en utläggning över aktuellt spörsmål, ibland kort, ibland lång. Ibland hade han inte så många argument och om det bara var två så rabblade han dom snabbt och fortsatte så att det lät som hur många som helst.

Över tid oändligt många gånger och vi lyssnade och förstod och om vi någon gång inte höll med eller inte följde angivna råd var det bara ungdomlig trots. Som Torsten i sin tur naturligtvis förstod.

I modern tid har idrottsrörelsen olika utbildningar i coaching. Ett exempel är Svenska Golfförbundets program under 90-talet författat av Pia Nilsson, vars filosofier låg bakom det svenska golfundret då svenska damspelare erövrade och dominerade den internationella golfvärlden, LPGA i USA främst.

Filosofierna hade många moment som kunde konstateras tillämpats av Torsten Hamrén redan 40 år tidigare. Utan utbildning för hans del, han hade det gratis i sin personlighet. Helt fantastiskt!

Grundbulten i Pias filosofi var att ”Människan är viktigare än resultaten”. Och så såg Torsten på saken. Viktigare att vara just, spela just, vara pålitlig och visa gott uppförande än att vinna matchen. På så sätt vann Torsten en stor del av Svegsungdomarna under sin levnad.

En gång var jag i tveksamt sällskap utanför Kornan. Det var sent på kvällen och Torsten hade haft göromål därinne till långt efter stängning. När han var klar och kom ut och förbi ropade han åt mig att komma och sa, – du skall inte vara här du nu! Ja, vad skulle man göra, utom att känna sig positivt utvald och lyda anmaningen.

Minns det än idag och det var bara en av hans otaliga gärningar. Fick han någonsin tack av oss? Hoppas han själv såg och förstod storheten i sin gärning. Men ändå, tack Torsten! Torsten Hamrén Hedersmedborgare i Sveg? Absolut!”

Good old days på isrinken vid Torget bredvid Folkskolan (Norra Skolan). Mats Widén försöker runda en motståndarback och göra mål. Hjälmen de hade på den här tiden bestod av fiberskivor på läderinfattat skumgummi. Fyra plattor som utgjorde skydd för panna, tinningar och nacke. Svartkragade vita handskar med autografer på tummarna av var och en av Tre Kronor-spelarna Sigge Bröms och Vilgot Larsson. Foto: privat
Buss parkerad vid Kornan på Berggatan i väntan på spelarna för färd till bortamatch. Kördes ofta av Einar Östman vid SJ Buss i Sveg. Aktiv inom Svegs IK och duktig skidåkare. Året är 1959. Foto: Mats Widén
Rolf Lövblad, lagledare/coach, hjälper här storväxte målvakten Robert ”Robban” Nordlander med utrustningen. Stor som Robert var täckte han i princip hela målvaktsburen. Fruktad målvakt som ingav respekt i motståndarlaget. Året är 1961. Foto: Mats Widén
Matchhungrig Lennart Köhl i unga år på väg in för ombyte till hockeymatch. Hans entréhälsning höjde alltid kampstämningen. Poppis bland medspelarna. Året är 1961. Foto: Mats Widén
Trivselvisa vid sannolikt SIK:s årsmöte 1957, heja ramsa i allsång som sjöngs vid efterföljande festligheter. Text: Karin Sahlén, sångfågel som hon var.

Hockeyfebriga svegsgrabbar

Gammalt urklipp på första härjedalingarna i lag Jämtland/Härjedalen som spelade i turneringen Expressen Cup 1958 som året efter bytte namn till TV-pucken.
Från vänster Svegsjuniorerna Mats Widén, Antero Jonasson och Bert ”Acka” Eriksson.
Ett flertal av smågrabbarna som deltog i kvarterslagen, i turneringarna som Torsten Hamrén initierade, gick med tiden vidare som duktiga ishockeyspelare. En av 60-talets tidiga turneringar för de allra minsta gick under namnet ”Smått och knott”. Här är en av de duktiga grabbarna Åke ”Jocke” Swanström i aktion. Kanske är det fråga om straffläggning eller i egen regi dribbla sig fram för att sätta pucken i nätmaskorna. Mååål till Svegspublikens glädje som stod uppradade runt rinken på höga snövallar. Foto: privat

Åke ”Jocke” Swanström: ”Alla älskade vi Torsten”

Åke ”Jocke Swanström berättar:

”För många med mig betydde Torsten mycket i uppväxten, för mig blev han som en andra pappa. Minns väl när Torsten kom till isrinken på Torget i sin gröna Taunus. Med sig hade han två resväskor med gula och röda tröjor med nummer på tröjorna.

Det var inte fråga om skridskoträning utan två-måls spel. Ett lag hette Smoke Eaters minns jag, På isen så här några år in på 60-talet stod smågrabbar som Nils Göran Grängzell, Hans Erik ”Tarzan” Andersson, Mario (nummer 10) Johansson, Tord ”Tårtan” Johansson, Hans ”Cocco” Ejdung, Jan-Anders ”Jajje” Westling, Lars-Erik Tagesson, Kent Lundberg, bröderna Ante och Affe Eriksson med flera.

Alla älskade vi Torsten. Snäll och omtänksam, höjde aldrig rösten. Bekräftade oss alla. Efter varje träning gick vi nöjda hem till mamma och pappa och längtade till nästa matcher. Senare under åren blev Kornan som ett andra hem. Det hör till bilden att när vi blev medlemmar av A-laget gick vi alltid före divisionsmatcherna till Kornan för att svetsa samman laget.”

På somrarna plockade svegs- och ulvkällagrabbarna fram fotbollen för att lira på kvartersplaner och gräsmattor. När vintern anlänt tändes åter gnistan bland hockeyfebriga grabbar som spelade lite varstans, här på Härjedalsgatan. Från vänster supporter Karl-Johan Hedlund med hockeyspelarna Hans-Gunnar Eriksson och lille Pär Kristoffersson. Foto: privat
Unga hockeygrabbar i Kåkstan i mitten av 70-talet. Redo för nedsläpp på Tjärngatan. Övre raden från vänster: Morgan Grip, Thomas ”Onkel” Olsson, Kenneth Ohlsson. Nedre raden från vänster: Stefan Duberg, Kent Holmqvist. Foto: Privat

Kornan i ny regi

Efter 14 år av verksamhet 1974 överlåter Torsten och Ingrid rörelsen till Inger och Kalle Strand, Margareta och Svante Ohlin med Killan Wallén och Randi Rösnäs som fick en lyckosam start med en hemgjord hamburgare som gjorde succé vid namn ”Smacky Douglas”.

Visaftnar introducerades, populära som de var på 70-talet. Kornans stammisar satt troget kvar och konstaterade nöjt Kornans fortlevnad.

1983 gick stafettpinnen vidare till Yvonne J Henningsson och Britt-Marie Börjesson som introducerade discotheque, den nya populära given i de yngre leden. Nu blev det drag under galoscherna!

1989 stänger Kornan lokalerna på Berggatan och flyttar till nya lokaler på Kyrkogatan. 1994 överlåter Yvonne verksamheten till Ayan Vural. Efter några år av verksamhet når så namnet Kornan sin slutstation men i kärt minne bevarad. I delar av lokalerna till Kornan på Berggatan återfinns idag pizzerian Knuten som sedan 1993 drivs av Hasan Tozo Tömek. Källa: urklipp Tidningen Härjedalen.

The Beatles och Kerstin Ericsson

Apropå The Beatles och 60-talet. Visst är den utsökt bra! Akrylmålningen av Kerstin Ericsson från dagen då John, Paul, George och Ringo besökte Sveg och korsade Kyrkogatan, Svegs alldeles egen Abbey Road.

Kerstin som en gång hade varit på en Beatleskonsert, satte sig ned hemma och drömde sig tillbaka till de ljuva tiderna och bjussade oss alla andra på denna nostalgitripp. Beatles for ever!

Kerstin Ericsson med akrylmålningen av The Beatles som korsar Kyrkogatan i Sveg, Svegs alldeles egen Abbey Road. Foto: Privat

God Jul tillönskas alla från artikelförfattaren!

Missa inte!

VIDEO: Sveg 750 år! En veckolång fest! Foto & Redigering: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!