Särskilt boende koncentreras till fyra platser

Särskilt boende i Härjedalens kommun koncentreras till fyra orter. Foto: Morgan Grip
Senioren i Sveg görs om till seniorboende, vilket det var tänkt för när det byggdes. Vad som kommer att hända med Fjällglimtens och Mobackas lokaler är inte klart i dagsläget. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Morgan Grip

Socialutskottet har sagt ja till att koncentrera särskilt boende till fyra platser i kommunen. De som bor i särskilt boende på Mobacka i Lillhärdal, Senioren i Sveg och Fjällglimten i Vemdalen erbjuds särskilt boende på Svegsmon i Sveg, Hedegården i Hede, Svedjegården i Ytterhogdal eller Fjällsol i Funäsdalen.

– Vi kommer att fråga alla brukare vart de vill flytta och så långt som det är möjligt tillmötesgå deras önskemål om var de vill bo, säger socialchefens Anda Embretzen i ett pressmeddelande.

För dem som behöver mycket hjälp finns det enligt kommunen fördelar med den här flytten, då Svegsmons, Hedegårdens, Svedjegårdens och Fjällsols lokaler är bättre lämpade för att ge mer omfattande omvårdnad.

– Många upplever det som tryggare och där är det bättre service med personal dygnet runt och gemensamma måltider. Ett särskilt boende är en slags helpension. Där finns det också tillgång till sjuksköterska under dagarna, säger Anda Embretzen i pressmeddelandet.

Planen är att Mobacka och Fjällglimten upphör som särskilt boende 1 oktober och Senioren 31 december. Senioren i Sveg görs om till seniorboende, vilket det var tänkt för när det byggdes. Vad som kommer att hända med Fjällglimtens och Mobackas lokaler är inte klart i dagsläget.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!