Semmeldagen

Foto av författare

Jessica Grip

DSC_0203.JPG
Marie Grinde med några av de ca tusen semlor som bakats på Konditoriet i Sveg till den stora semmeldagen. Foto: Morgan Grip

Ordet semla kommer förmodligen från latinets similia som är beteckning på det finaste vetemjölet och traditionen att äta en vetebulle i varm mjölk så kallad hetvägg kommer sannolikt från Tyskland.

Semlan som vi känner den idag med mandelmassa och grädde uppfanns av svenska konditorier i början av 1900-talet. Enligt en alternativ historik åts semlan från början enbart på fettisdagen före påskfastan men när svenskarnas intresse för fastan minskade blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor.  

Idag börjar bageritillverkade semlor säljas strax efter jul och finns tillgängliga varje dag fram till påsk. En del vill ha sin semla serverad i varm mjölk medan andra äter den som en bakelse till kaffet.

Hur äter du din semla? Kommentera gärna nedan.

Källa: Wikipedia

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!