Skidgymnasiet firade 20 år

Elever, före detta elever och tränare (första raden från vänster) Olle Lindfors, Rickard Olofsson, Anna Mirårs, Lars Selin (jobbar numera åt Svenska skidförbundet) och Erik Albinder firade under helgen skidgymnasiets 20-årsjubileum i Sveg. Saknas på bilden gör Anna Carin Zidek. Foto: Privat

Dela det här!

Artikeln innehåller annonser och annonslänkar

I år är det 20 år sedan Skidgymnasiet startade upp sin verksamhet i Sveg. Det firades med festligheter under förra helgen, där både gamla och nya elever deltog.

Det var hösten 1997 som de första åtta eleverna började på skidlinjen, som den hette på den tiden. Sex av dem kom från Härjedalen, en från Särna och en från Orsa. Det var Anna Mirårs som hade flyttat hem från Älvsbyn för att starta upp det hela. Anna som själv varit framgångsrik längdåkare, tänker tillbaka och minns hur det började.

– På den tiden var det Mattias More som var rektor vid Härjedalens gymnasium. Det är honom vi har att tacka idag, för att han trodde så mycket på mig, trots att jag bara var 23 år. Vi hade ett riktigt bra samarbete jag och Mattias.

Ryktet om den nystartade skidlinjen i Sveg spred sig snabbt i skidsverige. Detta gjorde att man redan från början fick många sökande, både från Härjedalen och övriga Sverige. Under vintern 1998 anordnades junior-SM i Sveg, vilket underlättade i marknadsföringen och det skulle inte ta många år förrän antalet låg på ungefär 25 elever.

– Från början var vi två tränare, det var jag tillsammans med Lars Selin som höll i träningspassen, säger Anna Mirårs.

Antalet elever har genom åren legat mellan på 22-30 och sedan åtta år tillbaka finns även skidskytte på Skidgymnasiet, som det numera heter. Under 15 år fanns även draghund med, där man skördade stora framgångar  och tog många SM-medaljer.

– I dag är det jag tillsammans med Olle Lindfors och Anna-Carin Zidek som är tränare på längdsidan medan Erik Albinder tar hand om skidskyttarna. Genom att Anna-Carin Zidek har så stor erfarenhet och kunskap inom skidskytte så står även hon på skjutvallen ibland och hjälper till. Vi har alltid ett nära samarbete och stor gemenskap mellan längd och skidskytte. Under det senaste året har även haft hjälp av Rickard Olofsson och han kommer att finnas med oss även under hösten.

Från början var det många elever från Härjedalen som gick på Skidgymnasiet men under de sista 10 åren kommer de flesta från andra delar av Sverige, från Örnsköldsvik i norr till Gotland i söder.

– Att antalet elever från Härjedalen har minskat beror på att det tyvärr inte är lika många ungdomar som åker skidor i Härjedalen idag, säger Anna Mirårs, som förstås gärna skulle se fler hemma åkare på Skidgymnasiet.

När höstterminen drar igång börjar tolv nya längdelever och fyra nya skidskytteelever, vilket är det mesta man tagit in. Totalt blir det då 32 elever, vilket är det största antal man någonsin har haft.

– Det är viktigt att vi inte blir för många totalt, en av våra styrkor på Skidgymnasiet i Sveg är just att vi ser alla elever och att alla får mycket tid av oss tränare. Det, tillsammans med den sammanhållning vi har får vi inte rucka på.

För 20 år sedan sa Anna Mirårs att hon skulle arbeta som tränare i max fem år. Hon trodde inte att man skulle orka längre än så på grund av det stora engagemang som krävs.

– Nu har jag arbetat i 20 år med det här och jag brinner fortfarande otroligt mycket för det jag gör och det vi har tillsammans. De senaste åren har vi även fått med oss skolledningen som äntligen förstått hur viktigt Skidgymnasiet är för både Härjedalens gymnasium och kommunen i stort. Det betyder mycket för oss tränare att få den arbetsro som krävs och lägga fokus och energi på att utveckla både eleverna och Skidgymnasiet.

Det var en rörd Anna Mirårs som under stora applåder hyllades under 20-årsjubileet den gångna helgen.

– Det värmde så otroligt mycket i hjärtat och jag är så grymt stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit under de här 20 åren.

Och hon har sannerligen något att vara stolt över. Under åren har flera elever funnits med i juniorlandslaget, deltagit i ungdoms-OS, juniorlandskamper och junior-VM. Den bästa placeringen på junior-VM står Anna Thunell för, med en fin 7:e plats. De främsta meriterna har man genom Lars Nelson genom sina uppdrag i landslaget och fina placeringar i världscupen och framförallt för hans OS-guld i stafetten 2014.

Totalt har cirka 150 elever tagit studenten vid Skidgymnasiet Sveg. Många av dem fanns med under jubileumsdagen och delade många roliga minnen. För vissa med skämskudde på, men det är så det är på Skidgymnasiet i Sveg, mycket skratt och härlig stämning mellan hårda träningspass.

Det segrande laget i brännbollen bestod av äldre före detta elever. Foto: Privat

Det segrande laget i brännbollen bestod av äldre före detta elever. Foto: Privat

ANNONS:Dela det här!