Skogsnäringen visade upp sig i Sveg

Dela det här!

Under veckoslutet var skogen i fokus i Sveg när skogsnäringen anordnade skogsdagar. Alla elever som går i årskurs 8 i Härjedalen var under fredagen inbjudna till Sandbacken där de på olika sätt fick ta del av skogsnäringen i Sverige. De fick även inblick i vilka möjligheter som finns om man tänker sig en framtid inom en av landets största näringar som är full med arbetstillfällen.

På plats fanns stor del av skogsaktörerna och även flera olika naturbruksskolor som informerade om vilka utbildningar som finns att välja. En av dem var Naturbruksprogrammet vid Slottegymnasiet i Ljusdal.

– Härjedalen är ett av våra stora upptagningsområden och härifrån kommer också många av våra elever, alla lika trevliga och duktiga, säger Olle Gunnarsson som fanns på plats för att representera skolan.

Från Kalix i norr till Halmstad i söder finns det ett tjugotal naturbruksprogram och konkurrensen är förstås hård om eleverna. I Ljusdal har man dock haft turen att ha i stort sett fullt under alla år och många av de eleverna jobbar idag med skog på ett eller annat sätt.

– Det är väldigt hög procent av eleverna som går direkt ut i jobb efter studenten och näringen drar i dem redan innan de hinner sluta. Känner man att skogen kan vara ett intresse ska man absolut satsa på det, säger Olle Gunnarsson.

Initiativtagare till skogsdagarna är Maria Petré, områdesansvarig på Sveaskog Härjedalen. Hon tycker att det är viktigt att även allmänheten får ta del av skogsnäringen och hur man jobbar. Därför ordnade hon under lördagen en skogsdag även för dem.

– Skolelever har även tidigare år fått information om skogsnäringen men vi har aldrig riktigt bjudit in allmänheten som fått ställa frågor om varför vi gör som vi gör, säger Maria Petré. Det finns en hel del funderingar och vi svarar gärna på frågor och informerar, då passar en sån här dag jättebra.

Dela det här!