Skolelever fick lära om bin och honung

Foto av författare

Jessica Grip

img_0169.jpg
Elever i årskurs 3 på intressant besök hos Alf Andersson och hans bigård i Risbrunn. Foto: Jessica Grip
Eleverna i årskurs 3 vid Norra skolan i Sveg hade under tisdagen en lite annorlunda skoldag då de fick besöka Alf Andersson och hans bigård i Risbrunn. Just nu läser de om Härjedalens forntid och hur man levde då, redan på den tiden användes honung som både smaksättare och medicin. Eftersom deras lärare, Yvonne Andersson, visste vilket bra tillfälle de hade att på nära håll få ta del av en bigård, har hon låtit eleverna koncentrera sig lite extra på just det.

Sättet de jobbar på gör att olika ämnen går in i varandra. Under besöket hos Alf hade de både NO och SO på schemat och på köpet fick de en hel del kunskaper om bin och och deras honung. Alf berättade om själva honungsprocessen och hur bina jobbar i sina samhällen.

– Det var riktigt roligt att få veta hur det blir honung och tänk att drottningen kan lägga 2000 ägg per dygn, det blir ju nästan som en kulspruta, hördes i diskussionerna bland eleverna. 

De hade förberett besöket väl och varje elev hade med sig en fråga att ställa, som Alf såg till att de fick väl förklarade svar på. Han är för övrigt den ende biodlaren i landet som analyserar från vilka arter honungen kommer, ett moment som han har fullt upp med.

– Biodlare från hela landet skickar prover till mig så än i dag har jag inte haft tid att analysera min egen honung, skrattar han.

Det är ingen småskalig honungstillverkning han har ute i Risbrunn, här produceras tre-fyra ton Härjedalshonung per år och det tyckte tredjeklassarna var imponerande.

– Fyra ton? Det är faktiskt riktigt mycket det.

Bild 2

img_0183.jpg

Bild 3

img_0176.jpg

Bild 4

img_0173.jpg

Bild 5

img_0178.jpg

Bild 6

img_0186.jpg

Bildtext 2
Richard Thullnérs, Alex Wallin, Manne Tullnérs, Matti Persson-Hurtig, William Teir och Miranda Andersson är några av dem som nu vet mer om honung än de allra flesta. Foto: Jessica Grip
Bildtext 3
Alf Andersson förklarar att honungen blir olika beronde på vilken art biet har tagit nektar ifrån. Foto: Jessica Grip
Bildtext 4
Eleverna hade med sig en varsin fråga som sedan bildade en vacker och innehållsrik bikupa. Foto: Jessica Grip
Bildtext 5
Foto: Jessica Grip
Bildtext 6
Foto: Jessica Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!