Släng inte maten – ett skolprojekt om mat och miljö

Kristoffer Bäcke och hans klasskompisar fick göra sin egen smoothie med ingredienser som egentligen skulle ha kasserats. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

På Södra skolan i Sveg har eleverna under veckan fått lära sig att ta hand om maten till det yttersta. Hemkunskapsläraren Laila Westling, som brinner för både mat och miljö, lär eleverna allt hon kan om hur man tar tillvara råvaror och tänker ett steg längre i hushållet.

– Det är egentligen helt galet hur mycket som slängs, säger Laila. Vi är så otroligt datumfixerade, många familjer skulle lätt kunna spara 3000 – 4000 kronor per år bara på mejeriprodukter som hälls i avloppet så fort datumet har gått ut. Datumen är ofta väl tilltagna och rätt förvarade håller de egentligen mycket längre.

Diskussioner kring hushållens hantering och tänk kring matvaror ska väcka medvetenheten hos ungdomarna och få dem att tänka till. Hemkunskapsköket har varit fyllt av frukt och grönsaker som ICA Supermarket i Sveg annars skulle ha kasserat och eleverna har bland annat fått göra exotiska pajer, smoothies och fattiga riddare. Mikael Lundin är en av eleverna som har kockat och han valde att göra en blåbärspaj med bär från Chile.

– Vi har pratat mycket om produktens ursprungsland och hur den hanterats på vägen hit. Just de här bären som vi använde är odlade i Chile och transporterade till Belgien för att paketeras, därefter till Sverige för att i det här fallet slängas i soporna. Vi tycker att det är riktigt onödigt, säger Mikael Lundin.

Eleverna hade fullt upp i köket där frukt, grönsaker och bröd skulle tas tillvara. En del hackades och åkte in i frysen för senare tillfällen medan en del användes till smoothies som eleverna själva fick komponera och överblivet bake-offbröd förvandlades till läckra fattiga riddare.

– Ska jag ge ett tips kan jag rekommendera just fattiga riddare, säger Laila, det är en enkel sak att göra och som faktiskt blivit lite bortglömd. Märker man att brödet där hemma håller på att bli över, skiva upp det och lägg i frysen, sen är det bara att ta fram och göra ett gott mellanmål.

Fattiga riddare
4 portioner

Ingredienser
1/2 dl mjöl
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 krm salt
1 tsk strösocker
4 skivor vitt bröd
Smör till stekning

Så här gör du
1. Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg, salt och strösocker
2. Doppa brödet i smeten och stek dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna.
3. Strö lite kanel och socker på riddarna.

Serveras förslagsvis med keso, ananas eller passionsfrukt.

Laila Westling förklarar för Viking Bergström hur man bakar en ananas i ugnen. Foto: Morgan Grip
Laila Westling förklarar för Viking Bergström hur man bakar en ananas i ugnen. Foto: Morgan Grip
Ida Danielsson tar tillvara på paprika för att frysa in och använda till senare tillfällen. Foto: Morgan Grip
Ida Danielsson tar tillvara på paprika för att frysa in och använda till senare tillfällen. Foto: Morgan Grip
Viktor Nilsson har även han paprikor på sin skärbräda, som trots sina skrynklor går hur bra som helst att använda. Foto: Morgan Grip
Viktor Nilsson har även han paprikor på sin skärbräda, som trots sina skrynklor går hur bra som helst att använda. Foto: Morgan Grip
Råvaror som egentligen skulle ha åkt i soporna har under veckan förvandlats till goda maträtter, efterrätter och mellanmål. Foto: Morgan Grip
Råvaror som egentligen skulle ha åkt i soporna har under veckan förvandlats till goda maträtter, efterrätter och mellanmål. Foto: Morgan Grip
Mikael Lundin tycker att de långa transporterna är väldigt onödiga. Foto: Morgan Grip
Mikael Lundin tycker att de långa transporterna är väldigt onödiga. Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!