– Det är egentligen helt galet hur mycket som slängs, säger Laila. Vi är så otroligt datumfixerade, många familjer skulle lätt kunna spara 3000 – 4000 kronor per år bara på mejeriprodukter som hälls i avloppet så fort datumet har gått ut. Datumen är ofta väl tilltagna och rätt förvarade håller de egentligen mycket längre.
Diskussioner kring hushållens hantering och tänk kring matvaror ska väcka medvetenheten hos ungdomarna och få dem att tänka till. Hemkunskapsköket har varit fyllt av frukt och grönsaker som ICA Supermarket i Sveg annars skulle ha kasserat och eleverna har bland annat fått göra exotiska pajer, smoothies och fattiga riddare. Mikael Lundin är en av eleverna som har kockat och han valde att göra en blåbärspaj med bär från Chile.
– Vi har pratat mycket om produktens ursprungsland och hur den hanterats på vägen hit. Just de här bären som vi använde är odlade i Chile och transporterade till Belgien för att paketeras, därefter till Sverige för att i det här fallet slängas i soporna. Vi tycker att det är riktigt onödigt, säger Mikael Lundin.
Eleverna hade fullt upp i köket där frukt, grönsaker och bröd skulle tas tillvara. En del hackades och åkte in i frysen för senare tillfällen medan en del användes till smoothies som eleverna själva fick komponera och överblivet bake-offbröd förvandlades till läckra fattiga riddare.
– Ska jag ge ett tips kan jag rekommendera just fattiga riddare, säger Laila, det är en enkel sak att göra och som faktiskt blivit lite bortglömd. Märker man att brödet där hemma håller på att bli över, skiva upp det och lägg i frysen, sen är det bara att ta fram och göra ett gott mellanmål.
Fattiga riddare
4 portioner
Ingredienser
1/2 dl mjöl
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 krm salt
1 tsk strösocker
4 skivor vitt bröd
Smör till stekning
Så här gör du
1. Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg, salt och strösocker
2. Doppa brödet i smeten och stek dem gyllenbruna i smöret i en stekpanna.
3. Strö lite kanel och socker på riddarna.
Serveras förslagsvis med keso, ananas eller passionsfrukt.