Snöbrist och mildväder kan spoliera hela säsongen i Björnberget

Dela det här!2013-04-13-bjornberget-145.jpg
Skall det bli någon skidåkning i Björnberget överhuvudtaget i år så krävs det kyla – och det snart. Så här såg det ut på Björnberget förra året. Foto: Morgan Grip
Säsongen för Björnbergets skidanläggning har inte börjat bra, det ihållande milda vädret har gjort att anläggningen inte kan tas i bruk.
Vice ordförande i Svegs Alpina, Kent Olofsson och hans kompanjoner har ändå hoppet uppe ett par veckor till.

– Bara vi får in kyla behöver vi runt tre dagar på oss för att ordna nedfarten, men vi är även i behov av natursnö, framförallt i liftgatan, säger Kent.

Lilla Världscupen som är tänkt att köras i Sveg vecka 4 planerar man att flytta till vecka 6 på grund av den brist på snö och kyla som råder. Har man fortfarande ingen snö då, så måste den tyvärr flyttas till annan ort. 

Tanken är också att det ska köras en skotertävling vecka 10 i samarrangemang med HAK, det arrangemanget kan också det ligga i riskzonen.

Anledningen till att man inte kan tillverka snö när det är milt ute är begränsningen på vatten uppe på Björnberget.

– Det är ingen mening att starta upp någon snötillverkning eftersom effekten blir så liten, då är det bättre att vänta på ihållande minusgrader, menar Kent.

Ett annat problem som uppstår när man inte lyckas få ordning på anläggningen före jul, är att framåt mitten av januari så vänder det och blir varmt uppe på topparna och kallt nere i dalarna. Har det då inte kommit in någon kyla vecka 3, så är det i stort sett ingen mening att starta någon snötillverkning eftersom det i regel blir för varmt. Det kan skilja 15 grader mellan slutet av backen och högsta toppen, där fallhöjden är på 200 meter.

– Kostnaden för snötillverkningen ligger på 70-100 000 kronor för en säsong och frågan är om det är värt det, påsken ligger sent också, så det kanske kostar mer än det smakar, säger Kent, som ännu inte vill ge upp hoppet.

– De har lovat 10-15 grader kallt nästa helg och håller de vad de lovat så kommer vi att göra allt vi kan för att öppna anläggningen så snart vi kan, avslutar Kent.

Det milda vädret och snöbristen ställer så klart också till problem för de aktiva som satsar på sin alpina karriär. De har så här långt fått hitta olika lösningar och ordnat träningstider på annan ort.

Dela det här!