Stora protester mot planer på förändringar i arbetsscheman för vårdanställda

– De kallar det för hälsosamma scheman men vi menar att det är precis tvärtom. För oss nattpersonal skall dom dra bort en eller två timmar och sedan skall vi jobba tillbaka det en annan gång. Återhämtningen blir ju väldigt dålig då med färre återhämtningsdagar om man nu skall jobba fler skift istället, säger Bodil Åslund Röst. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Flera vårdanställda samlades på onsdagen i Medborgarhusets entré i Sveg för att protestera mot det nya arbetsschemat. Man lämnade också över 393 namnunderskrifter till politiker i socialnämnden.

Det handlar om planerna på att kommunen nu skall införa så kallade ”hälsosamma scheman” vilket i det här fallet innebär att man skall korta ned arbetspassen, vilket för arbetstagarna då innebär fler nattpass för att nå upp till heltid och dagpersonalen tvingas jobba senare på kvällen, samt fler och kortare arbetspass.

– De kallar det för hälsosamma scheman men vi menar att det är precis tvärtom. För oss nattpersonal skall dom dra bort en eller två timmar och sedan skall vi jobba tillbaka det en annan gång. Återhämtningen blir ju väldigt dålig då med färre återhämtningsdagar om man nu skall jobba fler skift istället, säger Bodil Åslund Röst.

Flera medarbetare i Härjedalen funderar nu på att söka sig andra jobb, om detta skulle bli verklighet.

– Många funderar på att sluta på grund av det här, men vi hoppas att man kanske vill ha kvar sin kompetenta vårdpersonal i kommunen och drar tillbaka det här, säger Bodil Åslund Röst. Vi ställer oss också frågande till hur personalen blir överkörda i en sådan här viktig fråga. Ingen har frågat oss hur vi vill och orkar. Var är vår delaktighet

– Man kallar det här för ”hälsosamma scheman” men vad det egentligen handlar om är pengar. Det är ett ”sparschema”, menar Rikard Mattsson, ordförande i Kommunal i Härjedalens kommun.

– Om man på riktigt tror att man genom att sänka arbetstiden en timme per natt gynnar medarbetarnas hälsa, så kan man ju inte tvinga dem att jobba fler nätter, eller dagpass. Det kan ju inte vara hälsosamt, utan då måste man ju sänka arbetstiden menar vi. Då får vi positiva hälsoeffekter, säger Mattsson.

Dela det här!