Stordullor, abbarn och örsnorra fyller just nu Ljushallen

Den ena delen i Kjell Tinas utställning, ”ABC på jamska”, är jämtländska ord med tillhörande illustrationer. Foto: Morgan Grip
Den ena delen i Kjell Tinas utställning, ”ABC på jamska”, är jämtländska ord med tillhörande illustrationer. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

En ny spännande utställning finns just nu uppsatt i Ljushallen. Det är den jämtländska konstnären Tina ”Kjell Tina” Henriksson som ställer ut ”Stordullor, abbarn och örsnorra”.

Tina Henriksson är efter några handfulla år söderöver, tillbaka och bosatt hemma i Jämtland. I sitt torp i byn Dockmyr skapar hon i olika material och tekniker.

– Jag är sällan blyg för att prova nya saker och idéer när det kommer till mitt skapande. Inspirationen och även delar av materialet hämtar jag ofta från skogen, säger Tina Henriksson.

Utställningen är egentligen två olika utställningar som slagits ihop. Den ena delen, ”ABC på jamska”, är jämtländska ord från A till Ö med tillhörande illustrationer.

Det jämtländska ordet för en större kvinna är dulla eller stordull, därav ordet stordullor. Dessa binder ihop den första delen med den andra som fått namnet ”Naturkvinnorna”.

– Naturkvinnorna är illustrationer av kraftfulla och lekande kvinnor i möte med olika djur. Kvinnorna bär på kroppar som i dagens samhälle väldigt sällan är representerade som positiva, menar Tina. Den större kroppen skammas, hånas och även dumförklarar bäraren i de flesta kontexter. Med naturkvinnorna vill jag visa en annan bild. En bild där större kvinnor får vara starka, lekfulla, smidiga, levnadsglada och energifyllda.

Utställningen ”Stordullor, abbarn och örsnorra” finns att ta del av fram till den 31 maj.

Tina "Kjell Tina" Henriksson, en mångsidig konstnär som bemästrar många tekniker. Foto: Privat

Tina ”Kjell Tina” Henriksson, en mångsidig konstnär som bemästrar många tekniker. Foto: Privat

Dela det här!