Succé för SnowMeet som blev en riktig folkfest

Dela det här!

I lördags var det dags för premiär av SnowMeet i Sveg. Ett koncept som kan sammanfattas med ett enda ord. Folkfest! Hundratals hade tagit sig ner till evenemangsområdet nere vid Ljusnan vid lunchtid där det bjöds på freestyleshow och skidskyttesprint i solskenet.

Svegskillen Marcus Ohlsson hoppade igång SnowMeet på evenemangsområdet nere vid Ljusnan. Marcus hade laddat med en rad olika trick till publikens stora förtjusning.

Skidgymnasiet i Sveg stod som arrangör för Fyrfasen Ski Sprint, där det blev spännande och händelserika lopp. Så här såg prispallen ut i dam respektive herrklasserna.

1 Anna Wikström, Mora Biathlon
2 Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund
3 Åsa Lif, Lima SKG

1 Gabriel Stegmayr, Dala-Järna IK
2 Markus Stenberg, Tullus SG
3 Tobias Arwidsson, Lina SKG

En hel del marknadsstånd med olika innehåll fanns på området liksom nya glänsande Lynx, Polaris, Arctic Cat och Ski Doo, som presenterades av sina återförsäljare i trakten. I serveringstältet jobbade Svegs Alpina med att langa hamburgare och servera dryck till besökarna.

Redan tidigt på morgonen kördes guidad tur upp till Björnåsdammen där Svegsbygdens Skoterklubb hälsade välkommen med olika aktiviteter. För den som ville fanns även möjlighet att provköra demoskotrar av ovan nämnda märken. Många skoterentusiaster hade tagit sig till Björnåsdammen denna SnowMeet-lördag.

Under eftermiddagen började skotercrossförarna rigga i depån, laddade för att ta hem de 15 000 kronorna som stod på spel i lördagskvällens stadioncross med Härjedalens Automobilklubb som arrangör.

En av storfavoriterna under kvällen var förstås John Stenberg, Lofsdalens SK som också bjöd hemmapubliken på fantastisk körning genom de tre kvalheaten och den slutliga finalen. En obesegrad och oslagbar Stenberg kunde trots hårt motstånd denna kväll ta emot segerchecken på 15 000 kronor. Stenberg kom till Sveg raka spåret från fredagskvällens race i Boden, där han trots en krasch i första heatet tog hem segern även där. En lyckad helg för John Stenberg alltså.

– Det känns väldigt roligt att få bjuda hemmapubliken på bra körning. Det blev en kämpig helg med två tävlingar och 160 mil i bil men det gick, säger John Stenberg som närmast tar sikte på SM-deltävling tre och fyra i Piteå om tre veckor.

På andra plats kom Nisse Kjellström SMK Söderhamn och på tredje Emil Harr, Gargnäs MK.

Hemmaåkaren, HAK:s Sebastian Drotz, har haft en tung inledning på året med envis sjukdom. I lördagens tävling på hemmaplan visade han dock att han är tillbaka och på gång när han tog en finalplats genom seger i sista chansen.

– Finalen gick inte min väg, jag fastnade tyvärr bakom en som vurpade strax efter start och det tog ett tag att komma loss, säger en besviken Sebastian Drotz som var taggad inför finalen.

På läktarplats var det fullsatt, likaså i serveringstält och VIP-området i anslutning till serveringstältet och stämningen var på topp. Är det så att SnowMeet i Sveg kommit för att stanna?

– Det här gör vi helt klart om, säger en nöjd initiativtagare och general Mathias Wiberg, Backcountry Events.

Efter att ha ägnat hela dagen och kvällen på SnowMeet, kan man sammanfatta det hela som ett gott exempel på hur bra det kan bli när många föreningar, var och en med sina värdefulla kunskaper, tillsammans med företag går samman och ger järnet, för bygden. Riktigt kul att se! Och kanske det bästa av allt, det ryktades redan under premiären om hur det kan bli ännu bättre till nästa år.

Dela det här!