Sveg i dubbel bemärkelse när Årets Fjällkock ska utses

Foto av författare

Jessica Grip

arets-fjallkock-2015-9812.jpg
Fredrik Eriksson Bergström siktar på titeln Årets Fjällkock. På menyn lingongravat björnkött. Foto: Morgan Grip
När Årets Fjällkock ska utses under veckoslutet, som en del i Åre Gastronomy Week, finns två representanter från Sveg med i startfältet. Det är amatörkockarna Fredrik Eriksson Bergström och Laila Westling som återigen tar på sig tävlingsförklädet och vässar kockkniven för att göra upp om titeln Årets Fjällkock. 

De båda har tävlat mot varandra även tidigare då laguppställningen till "Det stora matslaget" skulle utses, då var det Laila som drog det längsta strået.

Nu är de återigen taggade till tusen och vi gjorde ett besök hos dem för att känna på tävlingsnerverna och se vad de tänker bjuda juryn på i helgens tävling.

– Det som är så bra med den här tävlingen är att vi verkligen får lyfta fram det lokala, säger Laila Westling, som tänker bjuda på aborre tillagad på härjedalsvis med mandelpotatis som serveras med en kall hjortronsås och rättikasallad.

För storfiskaren Laila var valet av ingredienser inte så svårt och eftersom aborren är hennes personliga favorit är det den hon också tänker tävla med.

– Aborren finns tillgänglig för alla, både ung och gammal och ingen dyr utrustning behövs för att fiska. Dessutom är den väldigt välsmakande i vårt friska kalla vatten, säger Laila Westling. Röding och öring väljer jag bort eftersom den i dag för det mesta är odlad och inplanterad och finns endast naturligt i ett fåtal vatten. 

Medtävlande Fredrik är mer intresserad av kött av alla de slag och han utmanar med lingongravat björnkött på rotfruktsbädd, till det serverar han duchessepotatis och lingonsås.

– Kött är lite av min specialitet och jag experimenterar gärna med olika typer av marinader och olika tillagningssätt, säger Fredrik.

I Åre väntar konkurrens av två yrkeskockar från länet men det räds varken Laila eller Fredrik. De åker upp med inställningen att ta hem titeln Årets Fjällkock och vi kan räkna med att det är blodigt allvar som gäller när starten går. 75 minuter har de på sig innan det är dags för juryn att hugga in i de härjedalska råvarorna.

Bild 2

arets-fjallkock-2015-9816.jpg

Bildtext 2
På Laila Westlings meny hittar vi aborre på härjedalsvis. Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!