Svegs Bil & Plåt bygger bilar i världsklass

Svegs Bil & Plåt bygger bilar i världsklass. Foto: Morgan Grip
Leif Pålsson, Jörgen Persson och Lasse Danielsson (saknas på bilden) är i allra högsta grad inblandad i ett bilbygge i världsklass. Här framför nästa projekt, en Cadillac från 1960. Foto: Morgan Grip

Dela det här!Vi har tidigare berättat om det prestigefyllda bilprojekt som Svegs Bil & Plåt är delaktiga i, där den helt unika Dodge Charger RT från 1968 stått i centrum under lång tid.

Under påskhelgen stod den i allra högsta grad i centrum när det var dags för årets Bilsport Performance & Custom Motor Show i Jönköping. Chargern har funnits med i den stora mässan några gånger tidigare. Då utom tävlan, eftersom den inte var helt färdig. I år var den så gott som komplett och den tog hem i stort sett rubbet av priser som går att erövra i branschen.

Bilens ägare, Johan Eriksson från Mora, har tagit hem många utmärkelser för sina otroligt fina bilar genom åren. Bland annat Sveriges snyggaste bil 2009, även det med en Dodge Charger RT 1968, en bil som förövrigt vunnit alla utställningar den deltagit i sedan 2009, bland annat European Tuning Showdown i Tyskland, ett Europamästerskap i biltuning där 70 utvalda bilar från hela Europa deltar.

Men åter till projektet som pågått under flera år och som heter Dodge Charger RTR.  Natten mot onsdag förra veckan lastades den och lämnade Sveg, för färd till Jönköping och Johan Eriksson kunde äntligen rulla in sin Charger RTR på mässan i nästan färdigt skick. Inte mindre än åtta priser tog den hem, varav ett var Best in Show. Helt i världsklass.

Än är den inte helt klar, det finns fortfarande några justeringar som ska ordnas innan nästa utställning i Hamar i Norge. Då ska den vara helt klar och i höst åker bilen tillsammans med teamet till Las Vegas för den stora SEMA showen som äger rum i november.

Det är många inblandade i bilen och i Sveg är det Leif Pålsson, Lasse Danielsson och Jörgen Persson som jobbat mest med den. Huvuduppgiften har varit plåtarbetet men en hel del annat har gjorts hos Svegs Bil & Plåt. Leif Pålsson har haft bilen som heltidsjobb det senaste året och det är ändå bara en bråkdel av de timmar som lagts ner.

– Det har varit en riktigt rolig tid, visst har det stundtals varit jobbigt men när man står där på mässan och får ett sånt här otroligt kvitto på arbetet, då är det ju värt alla tusentals timmar, säger Leif Pålsson och får medhåll av Jörgen Persson.

Byggandet i sig är förstås den viktigaste delen, liksom design och öga för helheten. En annan viktig del när man kommer till själva utställningsmomentet, är kontakten med besökarna och där kommer Johan själv in i bilden.

– Johan gillar ju att träffa folk, visa och berätta och spela rock´n roll. Ingen annan än Johan kan spela AC/DC och få alla åldrar att digga med. Det är helt klart ett otroligt viktigt inslag i en bilutställning, säger Jörgen Persson.

Folk i branschen har börjat få upp ögonen för teamet runt bilen och olika förfrågningar har börjat komma in. Nu när Chargern snart är helt färdigställd har man startat ett nytt kundprojekt som har arbetsnamnet ”Cadillacen”. Med all säkerhet kommer ännu en nöjd kund att ha en helrenoverad skönhet från 60-talet i sin ägo.

– Det är jättekul att vi får förtroendet att göra såna här fina uppdrag och det är klart att vi är stolta över vad vi har åstadkommit. Vi kan inte annat än klappa oss själva på axeln och konstatera att vi faktiskt är ett team i världsklass, säger Jörgen Persson.

En bild brukar kunna förmedla fler än tusen ord. I det här fallet behövs dock filmklipp för att förstå vilket grymt imponerande arbete som har gjorts. Vi skickar därför med Johan Erikssons film där han berättar om bilen och där flertalet scener är inspelade hos Svegs Bil & Plåt samt Bilsports filmade avtäckning samt intervju med Johan Eriksson från Elmia.

Dela det här!