Teaterskolan i Lillhärdal allt mer populär

Foto av författare

Jessica Grip

img_4194.jpg
Den tjugofem man starka ensemblen inför den stora föreställningen som avslutade teaterskolan i Lillhärdal. Foto: Morgan Grip
I flera år har Mosippans Teateramatörer anordnat teaterskola för barn under kulturveckan i Lillhärdal. Under fem dagar har 25 barn i åldrarna 8-13 år fått lära sig om skådespeleri och hur det går till att sätta upp en teater med manus, rekvisita och allt annat som hör till.

Therese Jonsson och Maria Löfskog har handlett den unga ensemblen under veckan där barnen själva har fått ta fram en handling där de genom olika improvisationer tillsammans har gjort en föreställning där utanförskap är den röda tråden och i torsdags var det dags att presentera den för föräldrar, släkt och vänner i ett fullsatt Folkets Hus.

– Vi har haft en riktigt rolig vecka här, barnen är så påhittiga, nyfikna och spontana så det är en ren fröjd att få jobba med dem, säger Therese Jonsson.

Intresset för teaterskolan tycks öka för varje år och det är något man märkt av framförallt under de senaste åren. Tidigare har deltagarantalet legat på i snitt 13, förra året hade man 20 barn och i år slår man även det rekordet med hela 25 teaterintresserade barn.

– Det blev så många så vi fick klura lite på hur alla skulle kunna få en roll, men det löste barnen fint med sin berättelse där publiken togs med på en rundvandring som blev en kombinerad friluftsteater och en föreställning på scenen i Lillhärdals Folkets Hus, berättar Therese och fortsätter.

– Teaterskolan är ett bra sätt att träffa andra barn i ett annorlunda sammanhang, där man får lära känna andra, dels med samma intresse för teater men även lära sig att knyta nya kontakter i en annan miljö än man är van vid. Förutom Lillhärdalsbor har vi bland annat deltagare från Sveg, Funäsdalen och Upplands Väsby.

Therese har själv ett brinnande intresse för teater och hon ser gärna att teaterintresserade människor i bygden tar kontakt med Mosippans Teateramatörer.

– Vi har kört något som vi kallar för bygdespelen tidigare år, men vi behöver fler deltagare från bygden för att kunna få till en uppsättning där vi kan öva ordentligt, det skulle vara riktigt roligt, avslutar hon.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!