Thomas från Sveg gillas på Instagram för sina Stockholmsbilder – följs av allt fler

Thomas Eriksson från Sveg gillas på Instagram för sina Stockholmsbilder. Foto: Privat
Foto av författare

Jessica Grip

För Thomas Eriksson från Sveg, numera Stockholmare, är fotografering en stor passion. Så har det varit länge och på senare tid har det blivit fler foton än någonsin. Han är en flitig instagrammare och hans konto följs av allt fler, samtidigt som hans bilder delas allt oftare på andra konton. Fotoväskan är alltid med, till och från jobbet på Öhman Fonder, eller under en lunchpromenad i Gamla Stan.

– Jag gillar att fota i alla miljöer, men det ska vara vyer eller andra igenkänningsfaktorer. Gamla Stan är ju till exempel som ett smörgåsbord där varje meter har sin speciella charm, säger Thomas Eriksson. Folkvimlet i Gamla Stan är också tacksamt, ingen är stressad, folk går och kikar i fönstren, kanske hand i hand. Någon sitter och fikar på en uteservering och husen, ja de står som de gjort i hundratals år. Gamla Stan är ju också väldigt exotiskt för turister. Många som följer mig och mina bilder på Instagram uppskattar speciellt dessa bilder. Djurgårdsfärjorna och Vaxholmsbåtarna är även de väldigt fotovänliga och är välkända attribut för den gamla gedigna Stockholmsmiljön.

Thomas försöker alltid lägga till något i bilden när han fotograferar välkända miljöer så att det händer något med motivet. Att bara fota någon som går eller cyklar är ju trist, ifall man inte känner personen och vill fylla familjealbumet menar han.

– Att istället fota någon som går eller cyklar i anslutning till en välkänd byggnad, gör att man får en dimension i bilden som får betraktaren av fotot att mera nyfiket intressera sig för helheten.

Nyligen deltog han med några av sina bilder vid en fotoutställning i Kulturhuset i Stockholm tillsammans med runt 150 andra fotografer, i en blandning av hobby och proffs. Det mest betittade fotot i hans utställning var just en sådan bild på en välkänd byggnad men med en händelse i bilden.

– Jag lyckades fånga en luftballong som passerade precis bakom Stadshuset. En enskild bild på en luftballong och en bild på bara Stadshuset försvinner i mängden, men de två tillsammans får man inte ens på beställning, möjligtvis i Photoshop, skrattar Thomas.

Den största aha-upplevelsen sedan han började dela med sig av sina bilder, till en början på Facebook, men senare mest flitigt på Instagram, var när han delade en bild på Kaknästornet som var upplyst i de franska färgerna efter terrordådet i Paris i november 2015.

– Stockholm Insta delade min bild och helt plötsligt hade jag 2 000 gilla på den, till skillnad från vad jag var van vid då, runt 10. Det blev ju en liten kick kan man säga och starten på mitt publika fotograferande. Nyckeln till spridning är ju att hitta rätt så kallad hashtag, som passar till just de bilder man lägger upp.

Men tillbaka till utställningen i Kulturhuset. Hur gör man egentligen för att få vara med där?

– Jag hörde på radion att de skulle ha en utställning för allmänheten och man fick skicka in sina bidrag. Det var begränsat med platser så jag skyndade mig att sno ihop ett antal bilder som jag egentligen inte hade någon plan för, förutom att jag valde temat Stockholm.

Det fanns egentligen inga direktiv alls på innehåll och utseende, den enda begränsningen var utrymmet på 1 x 1,8 meter, vilket inte är så stort i sammanhanget.

– Tanken var i alla fall att fylla utrymmet så mycket som möjligt. Den stora skillnaden mellan etablerade fotografer och vanligt folk som jag, var just mängden foton och att fylla ytan. Jag skickade in 20 bilder och jag räknade på att de skulle presenteras i A4-format. Det skulle visa sig att två till fyra foton var proffsens sätt att visa upp sig på.

Thomas, som aldrig har deltagit i någon utställning tidigare, fick till slut ordning på sin upphängning och blev nöjd med resultatet, men det var inte så lätt. Hur sätter man bäst upp sina bilder liksom?

– Problemet inför upphängningen var just upphängningen. Hur gör man? Ram, plastfodral, bara som de är i pappersform med häftpistol, säger Thomas som besökte fotomässan i Älvsjö några veckor innan för att hitta lite inspiration.

– Jösses! En duktig inramning kostar i runda slängar 500 kronor per styck…20 foton…Okej Clas Ohlson’s ramar blev jättebra. Inte helt billigt det heller men det var i alla fall ett roligare alternativ än att bara häfta upp printbilder, säger Thomas.

För att visa upp Stockholm krävs det många foton för att det ska bli meningsfullt. Kombinationen av skapliga bilder och själva presentationen gjorde att det blev ganska bra till slut, trots att han inte gjorde som proffsen.

Ibland brukar han även vara med i olika fototävlingar med olika teman. En gång tävlade han med en bild på tidigare nämnda Kaknästornet, förstapriset var en middag för två i tornets restaurang.

– Jag kom på tredje plats och vann hissavgiften upp för två personer till ett värde av 60 kronor, alltid något skrattar Thomas.

Det bästa kvittot på att hans bilder uppskattas är ändå att de delas på olika sidor. Hittills har ett 100-tal av hans bilder delats och närmare tusen personer följer honom på Instagram.

– Det är förstås jättekul att så många gillar mina bilder och vill följa mig, säger Thomas som tror att de allra flesta nog är gediget intresserade av fotografering.

För två år sedan skaffade han sig en riktig kamera och har gått fotokurs på Fotografiska museet. Nyligen påbörjade han även en kurs med inriktning på själva bilden och presentationen av den.

– Det ska bli spännande att på ett bättre sätt kunna bedöma både mina egna och andras bilder och naturligtvis att få träffa andra som har detta med fotografering som en betydande hobby.

Sök upp @thomas_pasaga på Instagram och ta del av hans otroligt vackra vyer genom kamerans lins.

 

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!