Yvonnes konst stödjer myskoxarna

Yvonne Olsson Söderholm. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

Yvonne Olsson Söderholm föddes i Sveg 1952, som fyraåring flyttade hon med sina föräldrar till Timrå och idag hittar man henne i Fagervik. Där arbetar hon som förskolelärare och stor del av fritiden ägnar hon åt sin stora passion, konsten.

– Att måla är lika viktigt som att andas för mig, säger Yvonne och eftersom jag har målandet som hobby kan jag måla på ett helt avslappnat sätt, jag målar bara på beställning så att jag kan ge varje bild den tid den behöver förklarar hon.

Hon kan bland annat stoltsera med att ha målat kungen och drottningens hund Jambo.

– Det var lite roligt, berättar hon, de var nöjda med bilden och jag fick ett tackbrev från hovet. Jag har även målat Gert Fylkings hund och han berömde mig i radions Rix Morgon Sol.

– Jag var lite orolig eftersom jag hade valt att måla hans hund i en blå ton, men han gillade det skarpt skrattar Yvonne.

De ovannämda är bara exempel på vad som växt fram på hennes staffli och alla hennes målningar har gett ringar på vattnet.

– Häromveckan målade jag av Py Bäckmans katt berättar hon, folk hör av sig från alla håll och vill att jag ska måla av deras speciella foton, det kan vara bilar, instrument eller ett par barnskor till doppresent. Den jag är mest stolt över är nog målningen av Astrid Lindgren som jag fick möjlighet att göra efter Ann Chi Erikes vackra foto. Den tavlan håller jag på, den ska vara till något alldeles speciellt ändamål, gärna till välgörenhet avslöjar Yvonne.

För en tid sedan fick hon via konsten och Facebook kontakt med Gittan Brorson i Lillhärdal och idén om myskoxmålningen började växa fram.

– Jag hade aldrig målat en myskoxe tidigare och började googla på olika bilder för att få fram en bra karaktär till målningen som skulle bli omslaget till braständaren Härje.

– Jag målade och Gittan designade askarna berättar Yvonne. Det känns bra att kunna bidra till detta ändamål för att hjälpa myskoxarna avslutar hon.

Braständaren finns att köpa på ICA Supermarket i Sveg och på Myskoxcentrum i Tännäs, man kan även köpa den hos Stockholms ljusstöperi där den också tillverkas.

Besök Yvonnes konstskatt på happyart.se eller hennes galleri på Facebook.

Bild 1454 (2).jpg

Bild 1025.jpg

015.JPG

010.JPG

008.JPG

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!