170 deltagare gjorde upp i draghunds-VM

170 deltagare från 20 länder med sammanlagt mer än 1 000 hundar gjorde i helgen upp i draghunds-VM på skidstadion i Sveg. Foto: Morgan Grip
170 deltagare från 20 länder med sammanlagt mer än 1 000 hundar gjorde i helgen upp i draghunds-VM på skidstadion i Sveg. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

Artikeln innehåller annonser och annonslänkar

170 deltagare från 20 länder med sammanlagt mer än 1 000 hundar gjorde i helgen upp i draghunds-VM på skidstadion i Sveg.

Förutom de nordiska länderna fanns också deltagare från bland annat, Australien, Ryssland, Tyskland, Tjeckien, Italien, Ungern och Spanien som tävlade i åtta klasser med tre heat vardera där bästa totaltid blev världsmästare.

Bäst i VM lyckades Polen som vann i klasserna; 2-dogs jun, 2-dogs-2, 4-dogs-1, 4-dogs-2 och UL-1. I klassen SJW1 blev det svenskt guld genom Ulrika Karlsson från Järpen.

Draghunds-VM körs varannat år och alla de tävlande sveg.se pratade med under helgen var nöjda med arrangemanget och banorna och såg gärna att VM permanentades till Sveg i framtiden.

Kan det bli Sveg igen 2020?

– Vi får se hur det blir med det, intresset verkar i alla fall finnas bland de tävlande, säger projektledare Niklas Andersson, som vill rikta ett speciellt tack till Per Kröjs och Magnus Wiberg, som med assistans av Thomas Wassberg har gjort ett fantastiskt jobb med banorna under VM.

– Väderförhållande är suveräna, publiken börjar komma och intresset för hundmat är stort så jag är nöjd, sade Mika Eklund, säljare hos den svenska hundfodertillverkaren och VM:s huvudsponsor Bozita, när vi pratade med honom under lördagen.

Mest långväga deltagare var Michael Herbst, tävlande för Australien.

– Det är roligt att vara här, det är kallt men vackert. Jag kommer från 40 graders värme hemma i Australien till minus 20 grader här i Sveg, berättar Michael Herbst, som tävlat framgångsrikt i dryland racing i 30 år men som gör sin blott andra tävling på snö, förra gången var för 15 år sedan.

Avsaknaden av snö hemma i Australien gör att träningsförhållandena för Michael blir minst sagt begränsade.

– Jag tränar inte, jag ber, sa Michael, med ett skratt och satte fart i den gnistrande snön.

Michael slutade på en total 24:e plats i sin klass och var nöjd.

– Det har gått bra. Jag har kört snabbare för varje tävlingsdag så jag är nöjd.

– Allt har fungerat väldigt bra från starten i torsdags till avslutningen i dag. Vi har haft fantastiskt fint väder, bra banor, nöjda tävlande och ganska bra med publik, summerar Andersson draghunds-VM 2018 i Sveg.

Resultatlista för draghunds-VM 2018 hittar ni här.

– Det är roligt att vara här, det är kallt men vackert, sade mästerskapens mest långväga deltagare Michael Herbst från Australien. Foto: Niklas Andersson

– Det är roligt att vara här, det är kallt men vackert, sade mästerskapens mest långväga deltagare Michael Herbst från Australien. Foto: Niklas Andersson

ANNONS:Dela det här!

Morgan Grip

morgan@mediamakarnagrip.se

Latest posts by Morgan Grip (see all)