Dokumentären om Eligiusz Szuty “Blåbärsmålaren” premiärvisades i Äggens bystuga – sänds i SVT på torsdag

Bosse Yman, Eligiusz Szuty och Birgitta Svensson bjöd för några veckor sedan in de medverkande i filmen till festligt filmsläpp i Äggens bystuga. Foto: Morgan Grip
Bosse Yman, Eligiusz Szuty och Birgitta Svensson bjöd för några veckor sedan in de medverkande i filmen till festligt filmsläpp i Äggens bystuga. Foto: Morgan Grip

Dela det här!

På torsdag blir det mycket Härjedalen i TV-rutan på bästa sändningstid. Det är historien om den polske bärplockaren Eligiusz Szuty som presenteras genom dokumentärfilmaren Birgitta Svenssons kamera.

Eligiusz, eller Eliot som han kom att kalla sig i Sverige, kom till Härjedalen för första gången under 90-talet. På den tiden var gränserna stängda till Polen och ungdomarna lyssnade på musik från väst i smyg via Radio Luxemburg eller insmugglade brevskivor som såldes i kioskerna. På en fyrkantig liten brevskiva hörde Eligiusz ABBAs I do I do I do och det var något helt nytt, något helt fantastiskt.

När det blev glasnost i Sovjet öppnades så småningom också Polens gränser och Eligiusz bror såg en dag i tidningen att man kunde åka till Sverige för att plocka bär. Resor organiserades i Polen men de bestämde sig för att åka på egen hand. I en gammal bil, tillsammans med sina flickvänner, gav de sig iväg med båt till Oxelösund och sedan mot blåbärsplockning i Älvdalen och sedan vidare till Härjedalen där de hade hört att lingonen mognat.

Eliot målade av Älvdalens kyrka med blåbärssaft, något som väckte stor uppmärksamhet och folk ville att han skulle måla flera tavlor med olika motiv som de kunde köpa.

I dag finns hans tavlor i många hem i Härjedalen, främst kring Sveg och Linsell dit han återvände varje sommar i mer än 20 år. Eliot fick ett nytt liv där och det skulle också ändra livet i Härjedalen där många ville lära sig att måla som han.

Filmen Blåbärsmålaren sänds i SVT2 den 15 mars kl. 20.00 men finns redan nu att se i SVT Play.

Dela det här!