Barn fick lära sig att göra animerad film

Dela det här!

sveg_animation_04.jpg
Barn i Sveg, Funäsdalen och Hede fick hitta på en egen berättelse och lära sig att göra animerad film. Foto: Anita Persson

Strax innan skolan började fick sommarlovslediga barn möjlighet att lära sig animera med hjälp av iPad på biblioteken i Sveg, Funäsdalen och Hede. 

Malin Almén och Mats Öhr, två duktiga och pedagogiska filmskapare fanns på plats och gav barnen förutsättningarna med hjälp av både teknisk utrustning, material och kunskap. 

– Animerad film är ett fantastiskt uttrycksmedel som är användbart i många olika sammanhang, både för att inspirera och informera, roa och underhålla, men också för att berätta en historia, förklarar Malin Almén.

Barnen fick efter en kort genomgång jobba i grupper om två eller tre. Med hjälp av sin fantasi hittade de på en berättelse som sedan skulle bli film. Därefter fick de skapa lerfigurer och slutligen ge dem liv och karaktärer genom fotografering. Tolv bilder är ungefär en sekunds film så det blev många bilder. 

– Kreativiteten var på hög nivå och alla var engagerade i sitt skapande så det var nästan svårt att slita dem från deras arbete för en fikapaus, säger bibliotekarie Anita Persson.

Dagen avslutades med filmpremiärvisning av barnens färdiga resultat.

– Det var stolta och glada barn som fick uppleva en dag full av inspiration och skaparglädje, säger Anita Persson och hoppas att det ger mersmak till eget skapande framöver.

 

Dela det här!