Blivande undersköterskor på väg till första skoldagen

Dela det här!

2014-01-27-skola-165-1.jpg
Förväntansfulla elever på väg till första skoldagen. Foto: Morgan Grip
I måndags startade en utbildning i LärCentrum Härjedalens regi genom statligt tillskjutna medel, som ska leda till 28 nyutbildade  undersköterskor i kommunen lagom till Lucia. 

Förutom de 17 elever som började i Sveg i måndags kommer 11 personer att kunna titulera sig undersköterska även i Hede, där utbildningen startar i morgon torsdag. Det är många år sedan en undersköterskeutbildning hölls i kommunen och det är hög tid att säkerställa kompetensen för att förhindra en stor personalbrist när 40-talisterna går i pension.

– Det kommer inom en snar framtid att krävas att man är minst undersköterska, förklarar rektor Barbro Nässelqvist och här kommer eleverna att få en mycket bra grund att stå på.

Samtliga i den nya klassen har på ett eller annat sätt arbetat inom vården även om bakgrunderna ser olika ut hos var och en. En del kommer att ha mindre att läsa eftersom de redan har betyg i vissa ämnen medan andra behöver läsa allt som erbjuds.

Annonser

Therese Eriksson från Hede kommer att vara lärare i både Sveg och Hede. Hon har själv en lång erfarenhet inom vården och en bred kompetens som hon kommer att dela med sig av och hennes mål är att höja kompetensen hos var och en.

– Många som utbildar sig till undersköterska idag kommer ut i arbetslivet och får inte praktisera det de har lärt sig och tappar därför sin kompetens ganska snabbt, förklarar Therese. Det är viktigt att ha en hög kompetensnivå för att få en yrkesstolthet och i förlängningen en högre lön.

 

Bild 2

2014-01-27-skola-164-1.jpg

Bildtext 2
Therese Eriksson från Hede är lärare på den nya undersköterskeutbildningen. Foto: Morgan Grip
Annonser