Henning Mankell har drabbats av cancer

Henning Mankell. Pressbild. Foto: Lina Ikse Bergman
Pressbild. Foto: Lina Ikse Bergman

Dela det här!

Författaren Henning Mankell, som tillbringade uppväxten i Sveg, skriver i en krönika på Göteborgs Posten samt på sin egen webbplats, henningmankell.se, att han för ett par veckor sedan reste till Stockholm för att träffa en ortoped som tidigare hade behandlat honom.

Jag åkte dit med en diagnos av smärtsamt diskbråck i nacken. När jag dagen efter åkte tillbaka till Göteborg gjorde jag det med en allvarlig cancerdiagnos, skriver Mankell i sin krönika.

Några dagar senare, i lungcentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, hade jag det svart på vitt: det var allvar. Jag hade en tumör i nacken och en i min vänstra lunga. Cancern kan också ha spridit sig till andra delar av kroppen, skriver Mankell i sin krönika.

Jag genomgår nu de sista undersökningarna innan det kommer att beslutas vilka behandlingar som jag kommer att få. Min ångest är mycket djup, men i stort kan jag hålla det under kontroll. På ett mycket tidigt stadium bestämde jag att försöka skriva om det här, skriver Mankell i sin krönika.

Jag har beslutat att skriva precis som det är. Men jag kommer att göra det med tanke på livet, inte döden. Jag kommer att göra det då och då i den svenska tidningen Göteborgs-Posten, skriver Mankell i sin krönika.

Fotnot: 65-årige Henning Mankell är en av Sveriges mest lästa författare – hans deckarromaner om kriminalkommissarien Kurt Wallander har sålts i över 40 miljoner exemplar. Han har även skrivit ett flertal pjäser och barnböcker och är även aktuell med en kommande dramaserie i SVT med Krister Henriksson i huvudrollen.

Dela det här!