Brukshundklubben: ”Att ta hand om rastgården innebär en hel del arbete, som vi inte har möjlighet att hantera”

Hundrastgården i Sveg monteras ned.
På ett möte under tisdagskvällen beslutade Östra Härjedalens brukshundklubb att inte ta hand om hundrastgården. Foto: Pressbild/Härjedalens kommun
Foto av författare

Morgan Grip

I dag väntas kommunstyrelsen fatta beslut om att ge samhällsbyggnadsförvaltningen uppdrag att undersöka om Östra Härjedalens brukshundklubb vill ta över driften av hundrastgården i Sveg. Samtidigt väntas kommunstyrelsen fatta beslut, enligt ett förslag från samhällbyggnadsutskottet, att inte längre dela ut hundbajspåsar.

Men på ett möte under tisdagskvällen beslutade Östra Härjedalens brukshundklubb att inte ta hand om hundrastgården.

– Vi är en ideell förening med en liten organisation. Att ta hand om rastgården innebär en hel del arbete, som vi inte har möjlighet att hantera. Vi anser att det är en kommunangelägenhet, där ansvaret inte kan läggas över på en förening, säger Mats Falkeman, ordförande i Östra Härjedalens brukshundklubb.

Hundrastgården på Storön i Sveg invigdes i maj 2012. Vad som kommer att hända med hundrastgården nu återstår att se. Klubben anser också att förslaget om att ta bort de hundlatriner som finns i området, är mycket olyckligt.

– Att tillse så att det finns hundlatriner är en kommunal service, som underlättar för hundägaren att ta hand om hundavföringen. Risken finns att hundavföring kommer att ligga kvar i parker och på gator, vilket skapar en otrivsel för kommuninnevånarna samt blir en sanitär olägenhet, säger Falkeman.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!