Byggnationen av Glötesvålen vindkraftsanläggning har påbörjats

Foto av författare

Jessica Grip

adobephotoshopexpress_2013_05_22_190958.jpg
Bengt Proos från Arbetsförmedlingen berättar om vilka arbetsmöjligheter vindkraften har. Foto: Morgan Grip
Som en fortsättning på den tidigare vindkraftmässan bjöd Härjedalens kommun, vindkraftscentrum.se samt projektören O2 under onsdagen in till mässa och informationskväll.
Här fanns möjlighet att träffa bl.a. O2 som är huvudentreprenörerna i projektet, vindkrafttekniker/montörsutbildningen från Strömsund, Arbetsförmedlingen samt Glöte byalag.

Hösten 2012 påbörjades arbeten med tillfartsvägar till respektive anläggningsplats och en del mindre arbeten uppe på Glötesvålen påbörjades. Under 2013 färdigställs vägar, kabelarbeten, kranplatser och fundament. Sommaren 2014 slutförs alla elnätsrelaterade arbeten och vindkraftverken monteras, driftstart sker under hösten samma år. Någon gång kring årsskiftet 2014/15 kommer den färdiga anläggningen att överlämnas till IKEA, som sedan kommer att använda den producerade elen inom sin egen verksamhet.

– Det här har varit en lång process, berättar Lars Fohlin, ordförande i Glöte byalag. Det började i december 2002, då skrevs det första avtalet mellan O2 Vindkompaniet och Glöte byalag om en bygdepeng som skulle gälla fram till 2037 och när IKEA träder in då kommer avtalet att börja gälla, förklarar han.

Vem som helst i byn får komma in med förslag på hur bygdemedlet ska användas, det skulle exempelvis kunna användas som en del i besöksnäring och inflyttning.

– Det handlar om en årlig summa på ca 600.000 som kommer att kunna användas till byns utveckling, berättar Lars och den första utbetalningen kommer att ske när IKEA godkänner anläggningen.

Arbetsförmedlingen fanns på plats för att informera om vilka arbetstillfällen som finns i vindkraftssatsningen.

– Just nu är det maskinförare och främst erfarna grävmaskinförare som efterfrågas, berättar arbetsförmedlare Bengt Proos.

På sikt kommer det att behövas vindkraftstekniker som kommer att serva anläggningen.

– En elektriker som har svårt att etablera sig skulle jag rekommendera att kanske spetsa till sin kompetens för att kunna arbeta inom vindkraften, menar Bengt.

En annan arbetsmöjlighet är Montör/Installatörsutbildningen på 20 veckor som anordnas på Hjalmar Strömerskolan Strömsund.
För att bli antagen till den behöver du B-körkort samt intresse för och förmåga att arbeta på hög höjd.
Kontakta din Arbetsförmedling för mer information. Utbildningen har nummer 45059 hos Arbetsförmedlingen.

Vill du läsa mer om projektet Vindkraft på Glötesvålen kan du besöka: www.o2.se

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!