Pär-Anton gör glass i stora lass

Pär-Anton laddar upp med glass inför sommaren. Foto: Morgan Grip
Foto av författare

Jessica Grip

På lördag är det dags, då öppnar Pär-Anton glassbaren för säsongen och han har laddat upp med en hel massa glass.

– Jag har ca 500 liter glass inför starten och hur länge det räcker beror helt på vädret, säger Pär-Anton, en varm och solig dag går det åt en hel disk med glass, vilket innebär ca 100 liter.

Ungefär 30 smaker brukar varieras och några nyheter kommer också att presenteras under sommaren.

Så här går det till att göra glass på Café Cineast

Först pastöriseras en bas som sedan smaksätts, därefter värms allt till 85 grader för att sedan kylas ner till 5 grader.
Sedan skall smeten stå och mogna och svälla en stund innan det är dags att tappa ur kokaren och fylla frysen med 14 liter glass åt gången. Det är en snabb frys som fryser glassen på åtta minuter samtidigt som den vispas runt. På så sätt bildas inga iskristaller och därför blir den så där len och mjuk som gräddglass trots att den är gjord av mjölk.

Klockan 11.30 på lördag öppnas dörrarna till årets glass-säsong och vädret ser ut att kunna locka många glassätare enligt dagens väderprognos.

Det här gänget hade nog en av de bästa praoplatserna när glassen skulle provsmakas. F.v. och medurs Lova Busk, Jonas Eskilsson, Orvar Hermansson, William Eckerbom och Alice Lundin Håvestad Foto: Morgan Grip
Det här gänget hade nog en av de bästa praoplatserna när glassen skulle provsmakas. F.v. och medurs Lova Busk, Jonas Eskilsson, Orvar Hermansson, William Eckerbom och Alice Lundin Håvestad Foto: Morgan Grip
En av smakerna, Cherry Mania är färdig för provsmakning. Foto: Morgan Grip
En av smakerna, Cherry Mania är färdig för provsmakning. Foto: Morgan Grip

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!