Franskt filmteam i Sveg för tv-dokumentär om Henning Mankells uppväxt och skolgång

Glada och mycket nöjda med filminspelningen var de båda. Axell Beraud och Robert Iseni, här framför gamla tingshuset dit Henning Mankell kom som endast 1½ år gammal i slutet av 40-talet och bodde på andra våningen med sin pappa lagman Ivar Mankell, äldre systern Helena och yngre brodern Gustav fram till 1960. Snön som blev Hennings första starka intryck av Sveg. Den ljusa och vita snön som franska filmteamet till sin glädje fick uppleva och känna av, gud ske lov inte när Sveg är som kallast. Foto: Mats Haldosén
ANNONS:

Dela det här!

De senaste dagarna har Sveg gästats av ett franskt filmteam med anledning av skildringen av Henning Mankells författarskap, uppväxt och skolgång i gamla köpingen på 50-talet som berättas av artikelförfattaren som skrivit och forskat i ämnet ifråga.

Axelle Beraud, som den kvinnliga tv-producenten och journalisten heter, jobbar sedan en tid på en dokumentär i tre delar som kommer att sändas i fransk och tysk tv senare i höst. I den ena av dessa uppmärksammas Sveg och de miljöer här som gjorde intryck på Henning och som kan kopplas till det han skriver och berättar om i sina böcker.

Till exempel Hennings rika fantasi och dagdrömmeri i unga år när han hemifrån på andra våningen i Tingshuset blickar ned mot Ljusnan och betraktar timmerstockarna vid flottningen där de flöt fram under järnvägsbron (sedan 1996 Mankellbron) och i sin fantasi ser dessa som krokodiler i Kongofloden och på andra sidan älven Afrika (dvs Ulvkälla) dit han längtade. För att senare besöka Afrika och slutligen bosätta sig i Maputo i Moçambique i södra Afrika. Verkligen fascinerande, som Axelle Bercaud uttryckte det under filminspelningen:

– Finns så mycket vi vill veta om Henning Mankell och Sveg, vilken typ av samhälle det var under Hennings uppväxt när han till exempel för första gången upplever ojämlikheterna i samhället, klasskillnaderna, som tematiskt återkommer i hans böcker. Fattigdom som han i hela livet bekämpade. Skogen är ett annat tema han återkommer till, till exempel i boken ”Italienska skor” där den blir framträdande. Den mäktiga skogen, den tysta skogen som han kallade den.

Axelle Beraud var mycket nöjd över besöket i Sveg som innehåller de viktiga ingredienserna för en bra berättelse; snön, kylan, mörkret, de ändlösa vintrarna, ensamheten, skogen, den vackra naturen och vänligt sinnade människor.

Under inspelningen föddes också en liten filmstjärna i Vidar Hurtig, 9 år, som spelar Henning som liten skolgosse. Vidar, som är från Sveg och går i tredje årskursen vid Norra skolan, är son till Peter Hurtig och Madeleine Sjödin. Tyckte det var spännande att få vara med om något så här spännande.

På direktiv från filmfotografen Robert Iseni bland annat göra några tagningar på Mankellbron, där gå fram i sakta lunk, men inte bara det även springa fort och göra ett avancerat rejält hopp över filmkameran samt ha roligt och leka i snön som barn gör.

Lyckan denna dag var att det var +1 grad och inte som för en kort tid sedan, en termometer som bistert pendlade mellan -25 och -30 grader. Frågan är om Parisborna hade klarat av den köldchocken?

Här är det full fart med filmtagning. Filmfotografen Robert Iseni som fångar Vidar i det han blickar ned mot det strömmande vattnet i Ljusnan. Något Henning Mankell ofta gjorde. Foto: Mats Haldosén

Allt sammantaget blev det en dag med fina minnen och god PR för Sveg som ort. Förhoppningen nu är att dokumentären blir väl mottagen i Frankrike och Tyskland där Henning Mankell är stor, beundrad och läst.

När väl dokumentären har visats i höst är en länk utlovad till undertecknad och vidare till elever som läser franska och tyska vid Härjedalens gymnasium och högstadium. Något att bita tag i för eleverna. Kan ju bli en efterlängtad biljett utåt i den internationaliserade värld vi nu snabbt tågar fram i.

Vidar Hurtig, 9 år, med mamma Madeleine Sjödin till vänster och till höger tv-producenten och journalisten Axelle Beraud vid fransk-tyska tv-kanalen ARTE med huvudsäte i Paris. Lite kuriosa är att Vidar är en duktig målvakt i ishockey i Svegs IK, det så kallade 9-10 år gänget. Foto: Mats Haldosén