Gymnasieprogrammen ses över

– Vi vill kunna möta det lokala näringslivets behov av arbetskraft, säger Tina Svensson Hammargård, tillförordnad bildningschef. Foto: Pressbild Härjedalens kommun

Dela det här!

Tillsammans med näringslivet ser nu kommunen över gymnasieskolans utbud. I en utredning tittar man på olika alternativ och tar även reda på vilka gymnasieprogram eleverna vill ha.

– Vi vill kunna möta det lokala näringslivets behov av arbetskraft, säger Tina Svensson Hammargård, tillförordnad bildningschef.

Annonser
Webbyrå Mediamakarna Grip. Vi skapar webbplatser som älskas av såväl besökare som sök- motorer. Webbhotell med drift, förvaltning och support i framkant.

– Vi ska utreda om vi har de program som eleverna vill gå och som det finns jobb för här, vi ska erbjuda utbildning till de jobb som finns i kommunen. Vi behöver särskilt program för att möta utbildningsbehovet för de tjejer som inte vill gå teoretiska linjer önskar sig. Vi överväger att starta barn- och ungdomsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet, säger Tina Svensson Hammargård.

Bildningsförvaltningen undersöker om ett samarbete med vuxenutbildningen gör att industriprogrammet kan starta igen hösten 2020. Beslut kommer att tas i bildningsutskottet i höst. Bildningsförvaltningen undersöker även om det är möjligt att erbjuda elutbildning med vindkraftsinriktning från och med hösten 2021.

– Om kommunen kan erbjuda utbildningsmöjligheter för unga och vuxna på hemmaplan, kopplat till kommunens och näringslivets kompetens- och rekryteringsbehov, ökar chanserna enormt att fler stannar kvar och bosätter sig i Härjedalen och det vill vi att fler ska göra, säger Jonas Kojan, tillväxt- och utvecklingschef.

– Självklart ska vi jobba nära näringslivet och kontinuerligt kartlägga företagens behov av arbetskraft tillsammans med skolan. Att anpassa utbildningsutbudet utifrån behovet är ett måste, säger Jonas Kojan.

Dela det här!

Annonser