Härjeåns Energi bygger kraftvärmeverk i Sveg

Dela det här!sveg2.jpg
Kraftvärmeverket byggs i anslutning till Härjeåns Energis befintliga torkanläggning i Svegs västra industriområde. Foto: Morgan Grip/Mediamakarna Grip AB, montage: Calambio Engineering AB
Härjeåns Energi AB har beslutat att uppföra ett kraftvärmeverk i Sveg. Kraftvärmeverket kommer att byggas i anslutning till bolagets torkanläggning, belägen på det västra industriområdet i Sveg.

Verkets ångpanna kommer att eldas med torv och andra biobränslen och ångan som genereras kommer i huvudsak att användas som torkmedel i befintlig tork samt för elproduktion. Efter installationen kommer bolaget gå från att vara en stor elförbrukare, till att bli en elproducent.

Bygget drar igång nu i sommar och kommer som mest att sysselsätta cirka 100 personer på plats. Driftsättning är planerad till hösten 2017.

– Detta handlar om en total investering på cirka 350 miljoner kronor som är väldigt viktig för oss. Vi stärker vår konkurrenskraft som pelletsproducent, i och med att vi får en mer kostnadseffektiv torkningsprocess. Samtidigt ger elproduktionen bolaget ytterligare intäkter, säger Anders Wiklund, vd för Härjeåns Energi AB.

Kraftvärmeverket projekteras som delad entreprenad och kommer uppskattningsvis bestå av i storleksordningen 500 mindre entreprenader. Härjeåns Energi AB har anlitat Calambio Engineering AB för projektsamordning och upphandling. 

Bild 2

kraftvarmeverk.jpg

Bildtext 2
Illustration: Calambio Engineering AB

Dela det här!