Härjeåns Energi bygger Sveriges största pelletsanläggning

Dela det här!

bild_kvv_sveg-2.jpg
Sveriges största pelletsanläggning byggs i Sveg. Illustration: Härjeåns Energi AB

Den härjedalska energijätten, med över 30 års erfarenhet i branschen, bygger kraftvärmeverk vid sin anläggning i Sveg och når en kapacitet på 240 000 ton per år.

Hur kommer det sig att ni gör denna satsning?

– Pellets är idag en standardiserad produkt, alla levererar klass 1-pellets, likaså vi. För att fortsätta vinna andelar på den privata marknaden behöver vi vara prisledande. Bygget av kraftvärmeverket ger oss en väsentligt lägre energikostnad i vår produktion. Det i kombination med att vi kommer ha den i särklass största pelletsanläggningen i landet, ger oss förutsättningarna för att fortsätta vara prisledande, berättar Anders Wiklund, vd på Härjeåns Energi.

Härjeåns Energi i Sveg är sedan 30 år tillbaka en av Sveriges största biobränsleproducenter. Nu ställer de alltså om för att bli Sveriges största producent av pellets. Själva fabriken sysselsätter idag trettiotalet personer som är anställda av Härjeåns Energi.

– Lägg där till all råvara som vi hämtar in från tiotalet sågverk i närområdet. Verksamheten genererar många arbetstillfällen, vilket är välkommet, speciellt här i Norrlands inland, fortsätter Wiklund.

Idag levererar Härjeåns Energi pellets till både företags- och privatkunder, och kanalerna är många.

– Vår pellets finns hos ett stort nät av lokala återförsäljare, spridda över hela landet. Vi finns även hos de traditionella byggvarukedjorna, samt inte minst på vår egna webbplats pelletsportalen.se, där du får leverans till dörren samt möjlighet att delbetala din beställning, berättar Ola Fabricius, marknadsansvarig på Härjeåns Energi.

För att säkra kvaliteten i produkterna sker kontinuerliga tester och laboratorieprövningar, dels under produktion men även vid externa ackrediterade laboratorier. Nyligen har det även investerats i en förbättrad emballeringsmaskin.

– Vi sätter stort värde i en bra relation med kunden och har sett ett behov om att kunna förvara sin pellets utomhus. Vi emballerar vår pellets i en sorts väderbeständig plast som gör att säckarna utan problem klarar utomhuslagring. Skulle vi inte hålla det vi lovar är vi ytterst noggranna med att följa upp eventuella reklamationer, säger Fabricius.

Pelletsvärme fungerar enligt samma princip som vedeldning men är tre gånger effektivare och kräver mindre arbete än ved. Pellets består av hoppressat träavfall och är ett biobränsle som inte bidrar negativt till växthuseffekten. Härjeåns Energi lovar pellets med högt energiinnehåll, låg askhalt med en hög densitet, vilket garanterar en jämn förbränning, litet underhåll och ett kostnadseffektivt pelletsanvändande.

– Vår pellets uppfyller med råge kraven för svensk bränslepellets klass 1 och den europeiska standarden EN Din Plus A1. Du förlorar ingenting på att byta till vår pellets, snarare tvärtom eftersom vi är- och kommer fortsätta vara prisledande på marknaden, säger Anders Wiklund avslutningsvis.

Bygget av kraftvärmeverket kommer som mest att sysselsätta cirka 100 personer på plats. Investeringen ligger på cirka 350 miljoner kronor och stärker bolagets konkurrenskraft som pelletsproducent, i och med en mer kostnadseffektiv torkningsprocess. Driftsättning är planerad till hösten 2017.

Bild 2

pellets1280.jpg

Bild 3

img_9391.jpg

Bild 4

image16-11-03_12-00-00-76.jpg

Bild 5

oversikt_kvv_och_pelletsfabrik161031_lagupplost.jpg

Bildtext 2
Pellets består av hoppressat träavfall och är ett biobränsle som inte bidrar negativt till växthuseffekten. Foto: Thomas Pedersen
Bildtext 3
– Vi finns hos lokala återförsäljare, de traditionella byggvarukedjorna, samt inte minst på vår egna webbplats pelletsportalen.se, säger Ola Fabricius, marknadsansvarig på Härjeåns Energi. Foto: Thomas Pedersen
Bildtext 4
Driftsättning av kraftvärmeverket är planerad till hösten 2017. Foto: Thomas Pedersen
Bildtext 5
Översikt kraftvärmeverk och bränslefabrik. Illustration: Calambio Engineering AB

Dela det här!