Härjedalen i våra hjärtan – Härjedalsföreningen i Stockholm 75 år

Här kommer en djupdykning i Härjedalsföreningen i Stockholms historia sedan 1945 inför 75-årsfirandet nu på söndag den 15 mars i Stockholm.
Foto av författare

Mats Haldosén

Här kommer en djupdykning i Härjedalsföreningen i Stockholms historia sedan 1945. En historik i sammandrag av författaren Mats Haldosén som med hjälp av Kaj Nenning (som redan som liten var med om föreningens start) och tidigare ordförande Ulf Persson grävt fram guldklimpar sedan begynnelsen, gjort nedslag här och där. En förening som haft som måtto att främja medlemmarnas kulturella intressen och stödja kulturella organisationer som arbetar för Härjedalen.

Ordförande Solveig Andersson (av vemdalsbörd) har uttryckt det så här inför 75-årsfirandet nu på söndag den 15 mars i gamla fina lokaler på Kammakargatan i centrala Stockholm.

Vi har med glädje lyckats hålla föreningen aktiv i 75 år. Självklart hoppas vi på en fortsättning i många år till, men det gäller att en yngre generation skall känna samma inspiration och stolthet som nuvarande styrelse och överta ansvaret så småningom. Det är oerhört viktigt att få med ungdomarna.

När jag blickar tillbaka på åren har ofta mina tankar gått till alla de många ideella krafter som under årens lopp ställt upp på allehanda vis. De förtjänar ett särskilt tack.”

Solveig Andersson, ordförande i Härjedalsföreningen i Stockholm, vid överlämnandet av utmärkelsen ”Årets Härjedaling” för år 2017 till Tord Grip av hogdalsbörd. Tord med stort hjärta i Ytterhogdals fotbollslag och Härjedalen. Bland annat före detta biträdande landslagstränare för engelska fotbollslandslaget under ledning av Sven-Göran ”Svennis” Eriksson. Radarpar som dessutom tränade ett flertal av de stora klubblagen i Europa.

De första konturerna till en härjedalsförening började ta form i december 1942. Då ringde Rut Tegnander, vemdalsbördig, till sin väninna Malin Svensson, bördig från Kolsätt, och undrade om inte de skulle kontakta och samla ihop härjedalingar i bekantskapskretsen för gemensamt luciakaffe? Jo, absolut, svarade Malin, vi ringer upp och för även budet vidare till Stig Linde.

Hedebördige Linde, som var föreningsmänniska och härjedalsprofet, blev eld och lågor när han fick höra talas om vad som var på gång. Kallt räknade Rut och Malin att det skulle röra sig om 10-15 personer när väl budskapet gått fram. Ringde konditori Fatburen på Söder och beställde luciakaffe och lussebullar. När så kvällen den 13 december kom kunde man räkna in 27 tvättäkta härjedalingar kring långbordet som omedvetet eller medvetet talade sitt landskaps tungomål.

Stig Linde fylldes av hänförelse, talade och läste på härjedalska. Satte som mål att bilda en härjedalsförening. Men i en stad som Stockholm är det mycket som hindrar beslut från att fullbordas i handling. Först hösten 1943 samlades man åter på konditori Fatburen, dock denna gång med 75 intresserade på plats. Förslag om bildande av en härjedalsförening diskuterades men nu bestämdes att göra det ordentligt och inte rusa åstad i blindo. Låta idén mogna.

Hösten 1944 bildades en interimsstyrelse bestående av Karl Dahlin, Rut Tegnander, Malin Svensson, Sven-Olov Tjärnberg, Ingemar Hedstrand och skulptören Emil Näsvall vilka började författa stadgar som sedan presenterades vid första föreningsmötet den 27 januari 1945. Till den sammankomsten i HSB-salen kom hela 175 personer. Succé på många vis.

Det blev en glad kväll med många härjedalingar som inte sett varandra på många år. Klappade om varandra och pratade om gamla tider, gemensamma minnen och bekanta. Det var som om alla var släkt på nära håll. Den festligare delen av sammankomsten inleddes med musikstycken av viloinisten Jack Kritschewsky och hans fru Svea, gitarrspelerska från Lillhärdal. Under thésupén sjöng K.H. Bergström från Ytterhogdal till gitarrspel.

Föreningens första styrelse kom att bestå av Stig Linde, Sven-Olov Tjärnberg, Rut Pettersson, Karl Dahlin, Ingemar Hedstrand och Emil Näsvall.

Medlemmar av Härjedalsföreningen i sin linda samlade utanför restaurang Gyldene Freden i Gamla Stan på väg mot rundvandring i den historiska stadsdelen i vår huvudstad. Stadsvandring som tema fortsatte under åren och blev populär, däribland stadsvandring i Sigtuna. Längst till vänster står violinsten Jack Kritschewsky, gift med Svea, känd gitarrspelerska född Hammarberg i Lillhärdal.
Härjedalsföreningen i Stockholm
Ordföranden 1945-2019

1945 Stig Linde
1948 Karl Dahlin
1960 Sven-Olov Tjärnberg
1963 John Frödin
1967 Fritz Härjevik
1975 Gösta Kilsved
1990 Sune Karlsson
1991 Bernt Eriksson
1992 Kaj Nenning 
2009 Alf Gunnerfält
2013 Ulf Persson
2016 Siv Sjögren
2017 Solveig Andersson 
Här ett foto från ett av hundratals styrelsemöten som ägt rum under åren. Till minne av alla ledamöter av styrelsen, glada och engagerade föreningsmänniskor som samlats i sina hem för styrelseförhandlingar med traditionellt kaffe med dopp. Vid jultid traditionell risgrynsgröt med kanel, socker och mandel samt kaffe med lussebulle. Från vänster i soffgruppen Kaj Nenning (mamma Emy från Glöte), Gunn Tapper (Vemhån), Gösta Söderman (Norrtälje), Bernt Eriksson (Stockholm), Anders Wallén (Sveg), Åke Larsson (Lillhärdal), Sören Börne (Glöte) och Margareta Eriksson (Vemhån). Dagens styrelse består av Solveig Andersson, Roland Salomonsson, Ulf Persson, Örjan Strömstedt och Ingegärd Callér.
Foto från sannolikt 1991 då Bernt Eriksson var ordförande i ett år.

30-årsjubileum 1975

30-årsjubiléet 1975 blev en jättefest. Hela 405 härjedalingar samlade på restaurang Hasselbacken ute på Djurgården där det serverades Renstek à la Helags och dansades till två på natten. Och inte bara det. Festen inramades av populära inslag som vacker prosa från Härjedalen framförd av Mina Rönning från Tännäs iklädd hembygdsdräkt. Visor framförda av Evert Ljusberg från Hede och Usidom Vohlin från Glöte.

Föreningens nyvalde ordförande Gösta Kilsved på plats och kvällens toastmaster var Fritz Härjevik, ordföranden innan Gösta Kilsved. Fyra av föreningens grundare utnämndes till hedersmedlemmar och tilldelades diplom och blommor: Sven Brandt, Vemhån, Sven-Olov Tjärnberg, John Frödin, Sveg, och Emy Nenning, Glöte.

En ung Evert Ljusberg från Hede i spelartagen På plats fanns även Usidom Vohlin från Glöte. Båda sjöng de på härjedalska och andra språk. Nedan Evert två herrar, förre ordföranden Fritz Härjevik till vänster och Gösta Kilsved som då var nyvald ordförande.
Tre veteraner samlade vid 30-årsjubileet 1975. Från vänster vemdalsbördige Sven-Olov Tjärnberg (1907-1985), lillhärdalsbördige Herje Steen (1927-2012) och vemhåbördige Sven Brandt (1920-2005). Sven-Olov Tjärnberg och Sven Brandt var med och bildade föreningen 1945. Sven-Olov Tjärnberg också ledamot av första styrelsen. Herje Steen kom med några år senare.

50-årsjubileum 1995

När det vankades 50-årsjubileum kom 300 personer till Mälarsalen i Brygghuset vid Odenplan. En fartfylld tillställning med underhållning, god spisning och mangrann uppställning i demokratiska former när dansen tog vid. Både nära och långväga gäster på plats. Från Härjedalsgillet i Vancouver i Kanada en gratulationshälsning, undertecknat Mrs Carol Black.

Och i ett tidningscitat står det att läsa: ”Samhörigheten var stor och en del del drog på lite extra för att på sätt markera stolthet som en härjedaling känner för sitt ursprung och hembygds dialekt”. (Källa: Östersunds-Posten, reporter Lennart Svensson, Ytterberg).

50-årsjubileum. Se så granna de är. Sju damer i vackra hembygdsdräkter med olika ton i färger och variation i klädseln. Från vänster Maide Hedström, Elsie Norberg, Emy Nenning, Margit Lind, Margareta Olofsson, Aina Söder och Gunn Tapper.
Festkläddda och på gott humör. Olle Moberg (Älvros) njuter av stunden omsvärmad som han är av till vänster på fotot Sonia Persson (Nilsvallen) och Elsie Eriksson (Lillhärdal).
Galaklädd ska man ju naturligtvis vara vid ett 50-årsjubileum. Ordförande Kaj Nenning med maka Berit Dannerstedt. Kaj tjänade som föreningens ordförande 1992-2008 och som barn var med om föreningens tillblivelse 1945 då mamma Emy var föreningsaktiv och det livet ut.
Unga Funäsdalstrubadurer, Patrik Larsson till vänster och Stefan Ström underhåller jubilaren med visor och ballader på tungomålet samt kända visor på riksmål.
Hej och hå – här var det fest. Glada miner och skratt har kännetecknat sammankomsterna i Härjedalsföreningen. Mycket prat om gamla tider, skolminnen, händelser, upplevelser och senaste nytt på nyhetsfronten i Härjedalen, likväl Stockholm. Från vänster Rolf Sjöström (Sveg), Mona-Lis Klässman (Kolsätt), Anja Gryvall (Sveg/Finland). I soffhörnet Anna-Karin Runmon (Lillhärdal/Mittådalen), Ingrid Ihelmers (Kolsätt), Britt-Marie Backlund (gift med Janevert vars mamma var från Kolsätt) och Alf Gunnerfält (Sveg) som var föreningens ordförande 2009-2012, avled 2014.
Skansendagarna, populärt utflyktsmål för Härjedalsföreningen, startade som programpunkt i samband med ”Härjedalens dag” på Skansen den 6 juli 1947. Det hittills största arrangemanget föreningen medverkat i. Blev riktigt stort så folk på hemmaplan i Härjedalen ordnade med två extra tåg Sveg-Stockholm för att delta i firandet. Här en vacker sommarbild i skön Skansenmiljö. Pick-nick invid Älvrosgården där vissa föreningsmedlemmar lyste upp i klädsamt fina landskapsdräkter. Ett stenkast från Seglora kyrka som ses i bakgrunden. På gräsplanen föreningens egen Bellman, riksspeleman Kaj Nenning som underhåller församlade föreningsmedlemmar.

Surströmmingsfest!

Populärast fest har onekligen varit Surströmmingsfesten. Avnjuta den goda surströmmingen med all dess goda tillbehör, mandelpotatis, lök, helst rödlök, tunnbröd, helst mjuk säger en del för att göra en klämma, och messmör samt passande drycker från ”Härjedalsbaren” för att sedan avrunda med kaffe och hembakat bröd.

En ofta återkommande festplats för surströmmingsfester har varit Akalla by i norra Stockholm. En gammal by med historiska anor ända till bronsålderns tidevarv. En av de bäst bevarade byarna i Stockholm med offerkälla och vikingagravar. Inte konstigt att föreningen förlagt flera surströmmingsfesterna hit med härjedalstrubadurer som Evert Ljusberg och Stefan Ström som tog vikingafesten till än högre höjder.

Andra musikanter som glatt föreningen med besök är naturligtvis Roland Cedermark och Jonas ”Stubben” Jonasson sjungandes Mosippan respektive Härliga Härjedalen. Här ett härligt foto på de båda i samsång – vilket drag det måste ha varit! Ungefär som vid föreningens vårfester då det sannerligen var drag under galoscherna.

Härligt uppfriskande annonsblad tecknat av Kaj Nenning som innan han blev pensionär arbetade vid Dagens Nyheters annonsavdelning som kreatör/tecknare.
I väntan på surströmmingspremiären. Till fromma och glädje för vissa och för andra val av annan delikatess som det brukar vara.
Surströmmingssugna härjedalingar beredda att hugga in. Surströmmingsburken på plats
och i väntan på den kokta potatisen inandas djupt i näsborrarna den ljuvliga förföriska doften. Ett tillstånd av nirvana säger en del. Nirvana det eviga, lycksaliga tillståndet av fullständig
själsvila.
Stubb-Jonas och Roland Cedermark.
Friska Fläktar, flitigt dansband vid föreningens olika festligheter och bra tryck på dansgolvet. Från vänster Bosse Larsson, Benny Lundin, Bengt Ove Fredriksson, Ingrid Ihelmers (Andersson) och Anita Zethzon.

Utflykter

En minnesrik och uppskattad resa gjordes 1980 till Vancouver i British Columbia för möte med härjedalingar i västerled. På plats vid den nordamerikanska västkusten välkomnades de av Härjedalsgillet i Vancouver under ledning av Mrs Carol Black och det blev många dagar av   samkväm, utflykter och underhållning.

Härjulfbladet

Roande inlägg i föreningens informationsblad Härjulfbladet har också under åren passerat revy. För att nämna ett par flitiga medarbetare, professor emeritus Evert Vedung från Uppsala (Herrö) och författaren Erik J Bergström från Glöte: Skogsrået av Evert och Minnen från åren i Stockholm av Erik.

”Skogsrået” av Evert Vedung.
”Minnen från åren i Stockholm” av Erik J Bergström.
Luciatåg har sin historia i Härjedalsföreningen. Från 1952 till 1969 uppvaktade Härjedalens egen Lucia föreningen och från 1970-1987 körde föreningen i egen regi. Här Lucia med både större och små tärnor som till synes har förstått att det gäller att hålla samman i den stämningsfulla och högtidliga stunden.
Lucior 1952-69.

Årets Härjedaling

En utmärkelse, ett vandringspris, en tavla/trärelief ”Grubbans” av skulptören Emil Näsvall född i Ljusnedal (1908-1965). Vandringspriset har sedan 2008 utdelats till person som har gjort något speciellt för landskapet. En jury bestående av ordföranden och två medlemmar i Härjedalsföreningen, en representant från Härjedalens kommun samt Tidningen Härjedalen. 

2008 Erik J Bergström
2009 Ingvar Karlgren
2010  Tage Persson
2011  Hans ”Hans Ersa” Eriksson
2012  Anna-Carin Zidek
2013 Torgny ”Kingen” Karlsson
2014 Ida Ingemarsdotter
2015 Mats Haldosén
2016 Otto Mann
2017 Tord Grip
2018 Roland Cedermark

Hans Ersa till höger, Årets Härjedaling 2011, lämnar över vandringspriset till Ann-Carin Zidek, Årets Härjedaling 2012 efter framgångsrika år som skidskytt. Tog OS-guld 2006 i Turin, 12.5 km masstart och silver i sprint. Hans Ersa (1928-2017) en nestor på området för bygde- och släktforskning i Härjedalen och Gammelgården i Sveg som var hans ögonsten. Till vänster styrelseledamoten Uno Schwartz, bördig från Herrö.
Torgny ”Kingen” Karlsson Årets Härjedaling 2013. Rock- och jazzmusiker och skådespelare. Uppträtt med egna band såsom Kingen Trio, Kingen and the Pants och Kingen and the Blue Flamingo Orchestra, men även som medlem i The Boppers. Hade en av huvudrollerna i Åke Sandgrens film Stora och små män (1995) samt medverkade i filmen Juloratoriet (1996). År 2008 släpptes albumet Ride with me som skördat framgångar i USA. Utgav år 2012 den musikhistoriska boken När rocken kom till Sveg som även blev en dokumentärfilm med samma namn 2013.
Ida Ingemarsdotter, Årets Härjedaling 2014.

Studiebesök i riksdagshuset

Inbjudna av svegsbördiga Beatrice Ask (ordförande i justitieutskottet, tidigare justitieminister och idag landshövding i Södermanlands län) slöt Härjedalsföreningen upp måndag kväll den 23 november.

Det blev en uppskattad och intressant kväll. Rundvandring i Riksdagshuset. Guidades bland annat i Riksdagshusets Plenisal där det idag finns 353 platser. Förstakammarsalen och Andrakammarsalen besöktes också. Mellan kammarsalarna passerades Stora trapphallen där det står byster föreställande tidigare statsministrar, Karl Staaff, Arvid Lindman, Hjalmar Branting, Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme och medaljonger av Thorbjörn Fälldin och Ingvar Carlsson.

Guidningen avslutades i fikarummet Neptunus där Beatrice hade dukat upp med kaffe och hembakade kakor och lussekatter.

Foto: Ulf Persson.
Foto: Ulf Persson.

Prenumerera på min YouTubekanal

Morgan Grip – I kameralinsen med Härjedalen som utgångspunkt. Det är självklart helt gratis!